Σαν σήμερα η απελευθέρωση των Ιταλών από τους ναζί: Γιόρτασαν τραγουδώντας το «Bella Ciao» στα μπαλκόνια (video)

Ούτε η πανδημία του κορονοϊού ήταν αρκετή για να εμποδίσει τους Ιταλούς να γιορτάσουν τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας τους από το φασιστικό καθεστώς.

Μπορεί να έχουν απαγορευτεί οι μαζικές συγκεντρώσεις, ωστόσο χιλιάδες ήταν οι πολίτες που βγήκαν στα μπαλκόνια και τα παράθυρά τους κυματίζοντας σημαίες και τραγουδώντας το «Bella Ciao», τον ύμνο της ιταλικής αντίστασης απέναντι στον φασισμό.

Διάγγελμα από τον Σέρτζιο Ματαρέλα

«Η γιορτή αυτή της απελευθέρωσης από τον φασισμό και τον ναζισμό ας μας προσφέρει την δύναμή για μια νέα αρχή», δήλωσε ο ιταλός πρόεδρος.

Το πρωί του Σαββάτου, μόνος και με προστατευτική μάσκα, κατέθεσε στεφάνι, στην πλατεία Venezia της Ρώμης. «Πρόκειται για ένα απόθεμα αξιών τεράστιας κοινωνικής και θεσμικής αξίας, το οποίο πρέπει να προσφέρει, για μια ακόμη φορά, την ισχυρή ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, την φάση της ανάκαμψης της χώρας μας», είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Πρόσθεσε ότι σήμερα, οι μαχητές στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι οι γιατροί, οι νοσοκόμοι, οι εργάτες και όσοι επιτρέπουν στην Ιταλία να συνεχίσει να λειτουργεί.

Με αναφορές στις τελευταίες φάσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στην αμέσως επόμενη περίοδο, ο Ματαρέλα υπογράμμισε, επίσης, ότι «ακριβώς την περίοδο εκείνη η αντοχή, οι θυσίες και η εθνική συνείδηση επέτρεψαν στους Ιταλούς να ξεπεράσουν εμπόδια που έμοιαζαν απροσπέλαστα». Τέλος παρότρυνε τους συμπατριώτες του, λέγοντας ότι «η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις δυσκολίες, να χαρακτηρίσει την στάση τους και στην σημερινή περίοδο, κατά την σκληρή δοκιμασία της ασθένειας αυτής, η οποία στέρησε τόσες ζωές».

Πηγή: Σαν σήμερα η απελευθέρωση των Ιταλών από τους ναζί: Γιόρτασαν τραγουδώντας το «Bella Ciao» στα μπαλκόνια (video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα