Ρύθμιση «ανάσα» για οφειλέτες: Αυξάνεται το ακατάσχετο – Προϋποθέσεις και παραδείγματα

  • «Ανάσα για τους οφειλέτες» οι οποίοι θα διαθέτουν, πλέον, μεγαλύτερη ρευστότητα
  • Δείτε τι αλλάζει με παραδείγματα
  • Ποιες είναι οι τρεις προϋποθέσεις για την αύξηση του ακατάσχετου
  • Και τα χρέη του 2018 στον εξωδικαστικό

Αυξάνεται το ποσό που δεν θα μπορεί να κατασχέσει το Δημόσιο για τους φορολογούμενους που ρυθμίζουν τις οφειλές τους και παραμένουν συνεπείς στη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν μηνιαίως δόση ή δόσεις για ρύθμιση των φορολογικών τους οφειλών, θα διαθέτουν, πλέον, μεγαλύτερη ρευστότητα στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Αναλυτικότερα, σήμερα ισχύει ακατάσχετο όριο για έναν τραπεζικό λογαριασµό που δηλώνεται από τον φορολογούµενο στο Taxisnet και µόνο για ποσό έως 1.250 ευρώ. Το όριο αυτό, πλέον, θα είναι το τριπλάσιο (συντελεστής 3) έως το τετραπλάσιο και µισό (συντελεστής 4,5) της µηνιαίας δόσης που πληρώνει ένας οφειλέτης.

Παραδείγματα

-Ένας φορολογούµενος έχει ρυθµίσει την οφειλή του και καταβάλλει µηνιαίως το ποσό των 500 ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους του. Ανάλογα µε το είδος του φόρου που χρωστά, το ποσό της µηνιαίας δόσης θα πολλαπλασιάζεται µε συντελεστή 3 ή 4,5. Επομένως, το νέο ακατάσχετο όριο θα διαµορφώνεται από 1.500 έως 2.250 ευρώ. Ο οφειλέτης του παραδείγµατος θα έχει έτσι µια αύξηση του ακατάσχετου ορίου στον τραπεζικό του λογαριασµό της τάξης των 250 έως 1.000 ευρώ, αφού το ακατάσχετο όριο που έχει σήµερα είναι 1.250 ευρώ.

-Άλλος οφειλέτης προχωρά στη ρύθµιση της οφειλής του και καταβάλλει µηνιαίως δόση ύψους 800 ευρώ. Εφόσον είναι συνεπής, θα µπορεί να έχει ακατάσχετο όριο ύψους 2.400 έως 3.600 ευρώ, αντί για 1.250 ευρώ που είναι σήµερα.

-Φορολογούµενος έχει προχωρήσει στη ρύθµιση της οφειλής του και καταβάλλει µηνιαίως το ποσό των 1.000 ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους του προς την Εφορία. Ο συγκεκριµένος οφειλέτης θα µπορεί να έχει ακατάσχετο όριο στον τραπεζικό του λογαριασµό ύψους 3.000 έως 4.500 ευρώ.

Επί της ουσίας, αύξηση του ακατάσχετου ορίου πάνω από τα 1.250 ευρώ θα έχουν οι φορολογούµενοι που καταβάλλουν µηνιαίως για ρύθµιση οφειλής ποσό τουλάχιστον 417 ευρώ. Και αυτό διότι για χαµηλότερα ποσά δόσης ο πολλαπλασιασµός µε τους συντελεστές 3 και 4,5 έχει ως γινόµενο µικρότερο ποσό από 1.250 ευρώ και έτσι ισχύει το όριο αυτό.

Ποιες είναι οι τρεις προϋποθέσεις

Για να μπορέσει ένας φορολογούμενος να αυξήσει το ακατάσχετο, θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω τρεις προϋποθέσεις:

-Να έχει εντάξει την οφειλή του σε ρύθµιση τµηµατικής εξόφλησης, όπως, για παράδειγµα, στη ρύθµιση των 120 δόσεων.

-Να έχει εξοφλήσει εµπρόθεσµα τη µηνιαία δόση του δεύτερου µήνα πριν από τον µήνα κατά τον οποίο αιτείται τη χρήση του δικαιώµατος αύξησης του ακατάσχετου ορίου.

-Να έχει δηλώσει στο Τaxsinet τον έναν και µοναδικό ακατάσχετο λογαριασµό που δικαιούται. Η όλη διαδικασία θα ρυθµιστεί µε υπουργική απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί σύντοµα.

Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε την Τετάρτη, ορίζεται ότι δεν θα προσµετράται η αντικειµενική αξία των εκτός σχεδίου και οικισµού εκτάσεων για τον υπολογισµό της έκπτωσης που δικαιούνται φέτος οι ιδιοκτήτες από τον ΕΝΦΙΑ.

Και τα χρέη του 2018 στον εξωδικαστικό

Παράλληλα, σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό και των οφειλών του 2018.

Πλέον, οι οφειλέτες προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους και λοιπούς πιστωτές θα μπορούν να ρυθμίσουν και τις οφειλές που βεβαιώθηκαν ή γεννήθηκαν και το περασμένο έτος, αντί για τις 3/12/2017 που ίσχυε έως σήμερα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η ρύθμιση αυτή δεν θα καταλαμβάνει μόνο τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από εδώ και στο εξής, αλλά και αυτές που είναι εκκρεμείς, δηλαδή δεν έχουν εξεταστεί ακόμα.

(Με πληροφορίες από ethnos.gr, naftemporiki.gr)

Διαβάστε περισσότερα