Ρωσία: Αναβάλλονται οι συνταγματικές αλλαγές λόγω κορονοϊού – Αναμονή Πούτιν για νέα υποψηφιότητα

Την αναβολή της πανεθνικής ψηφοφορίας για τις συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα του επιτρέψουν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036, ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε μία προσπάθεια να επιβραδυνθεί ο ρυθμός διασποράς, ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και ανακοίνωσε ότι επί μία εβδομάδα θα λάβουν πληρωμένη άδεια από την εργασία τους. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (24/03) ο Βλαντιμίρ Πούτιν πήγε με κίτρινη προστατευτική στολή σε νοσοκομείο και τόνισε: «Όλα είναι υπό έλεγχο»

«Βλέπουμε πως η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται ραγδαία παγκοσμίως, σε πολλές χώρες ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται υπό απειλή», δήλωσε ο Πούτιν.

«Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι η υγεία, η ζωή και ασφάλεια των ανθρώπων. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να αναβληθεί η ψηφοφορία (που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου) σε μεταγενέστερη ημερομηνία» δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός σπάνιου τηλεοπτικού διαγγέλματος, επισημαίνοντας στους Ρώσους ότι μπροστά στη νόσο Covid-19 «το ασφαλέστερο αυτή τη στιγμή είναι να είστε στο σπίτι σας».

Ο ρώσος πρόεδρος δεν κήρυξε, ωστόσο, απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες του κόσμου. Τα εμπορικά καταστήματα και οι απαραίτητες διοικητικές υπηρεσίες θα παραμείνουν ανοικτά.

«Όλο αυτό μπορεί να επηρεάσει όλον τον κόσμο, αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες μπορεί να είναι το προσεχές μέλλον μας», συμπλήρωσε. Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης σε πρόσωπα και επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι «η ρωσική οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας των συνεπειών της επιδημίας».

Μεταξύ άλλων, έδωσε εντολή για την αυτόματη ανανέωση όλων των κοινωνικών επιδομάτων για ένα διάστημα έξι μηνών, τη διακοπή των πληρωμών δανείων των πολιτών και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

«Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν, θα λειτουργήσουν, θα έχουν αποτέλεσμα, εάν εμείς σταθούμε ενωμένοι και αντιληφθούμε την υπάρχουσα κατάσταση», υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθύνοντας έκκληση για «αλληλεγγύη».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Πηγή: Ρωσία: Αναβάλλονται οι συνταγματικές αλλαγές λόγω κορονοϊού – Αναμονή Πούτιν για νέα υποψηφιότηταaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα