Πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Προβλήματα από τον τοξικό καπνό

Μάχη και τη νύχτα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να σβήσουν τη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση, πυρκαγιά που καίει από το πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου (15/08). Προβλήματα από τον τοξικό καπνό.

Τα υλικά που βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο και το θερμικό φορτίο που έχει δημιουργηθεί, καθιστούν δύσκολη την κατάσβεση της φωτιάς, με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν ολονύχτια μάχη έως ότου τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας συμμετείχαν και δυο ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου (15/08), επί της οδού Σώρου, αν και είχε καλύτερη εικόνα, συνέχιζε να καίει μέχρι αργά το βράδυ, αλλά οι πυροσβέστες και οι εθελοντές κατόρθωσαν να αποτρέψουν τη μετάδοσή της σε γειτονικά κτήρια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 48 άνδρες με 16 οχήματα, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες των γύρω δήμων, αλλά και δυνάμεις της περιφέρειας. Τα ιπτάμενα μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν όταν έπεσε το σκοτάδι.

Ο καπνός εξακολουθεί να είναι πολύ πυκνός, δημιουργώντας προβλήματα ενώ εκδόθηκε σύσταση από την Πολιτική Προστασία προς του πολίτες, για να προστατευθούν από τον τοξικό καπνό.

πυρκαγιά εργοστάσιο πλαστικά ανακυκλώσιμα υλικά Μεταμόρφωση

Άνοιξε η εθνική οδός

Στο ρεύμα προς Λαμία με δυο λωρίδες άνοιξε πρώτα η Εθνική, ενώ από τις 17:00 δόθηκαν στην κυκλοφορία και δύο λωρίδες στο ρεύμα προς Αθήνα. Για ώρα ήταν κλειστή και στα δυο ρεύματα, ενώ ακολούθως ήταν και κλειστοί και άλλοι δρόμοι.

Η διασπορά του καπνού

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το νέφος της πυρκαγιάς σκέπασε μεγάλο μέρος της Αττικής μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Στο σχετικό γράφημα παρουσιάζεται μια πρώτη προσέγγιση του παράγοντα αραίωσης (δείκτης για τη συγκέντρωση ρύπων στην ατμόσφαιρα) από αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης για τα πρώτα 100μ ύψος από το έδαφος.

Αμέσως μετά την έναρξη της πυρκαγιάς μεταξύ 06:45-07:45 φαίνεται ότι το κέντρο της Αθήνας δέχθηκε μεγάλες ποσότητες αερολυμάτων (κίτρινες και μπλε αποχρώσεις), ενώ στη συνέχεια μέχρι το μεσημέρι και τα νότια προάστια της Αθήνας είχαν σκεπαστεί από το πυκνό νέφος.

Τις απογευματινές ώρες οι ελαφρώς ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι μείωσαν τη συγκέντρωση του καπνού και παρατηρείται στροφή του πλουμίου προς τα δυτικά προάστια της Αθήνας.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου (15/08) η συγκέντρωση καπνού έχει μειωθεί σημαντικά, παρέμεναν όμως αυξημένες ποσότητες καπνού στην κατώτερη ατμόσφαιρα δυτικά της Αθήνας.

Ζερεφός: Άκρως τοξικές οι ουσίες του καπνού στην Μεταμόρφωση

Προβληματισμό και έντονη ανησυχία προκάλεσαν οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τοξικός ο καπνός από τη φωτιά

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «MEGA» και τον Γιάννη Μούτσο, ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός φυσικής της ατμόσφαιρας, ανέφερε ότι οι ουσίες που εκλύονται από την καύση πλαστικών είναι ιδιαίτερα τοξικές: «Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά, τότε εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες».

Θετικό ότι ενημερώθηκαν οι κάτοικοι

Ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων των γύρω περιοχών για την επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς οι ουσίες που εκλύθηκαν κατά την καύση είναι ιδιαίτερα τοξικές και θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για να προστατεύσουν την υγεία τους.

«Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και ξέρουν ότι πρέπει να έχουν κλειστά παράθυρα. Οπωσδήποτε στις πόρτες να βάλουν βρεγμένες πετσέτες για να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να μπουν στον χώρο», υπογράμμισε…

Ο ίδιος ανέφερε ότι το τοξικό νέφος δε θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι που θα το απομακρύνουν, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι όσοι κυκλοφορούν στον δρόμο σε περιοχές όπου υπάρχει το νέφος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

«Οι συστάσεις είναι σε αυτούς που περπατούν στον δρόμο να μην πηγαίνουν προς τα εκεί που φυσάει ο αέρας, να πηγαίνουν κάθετα προς τον αέρα. Το νέφος αραιώνει πλευρικά πολύ γρήγορα. Από εκεί που φυσάει ο αέρας πάμε κάθετα, είτε δεξιά, είτε αριστερά από τον καπνό», τόνισε.

Καλή πλύση των λαχανικών

Λόγω της τοξικότητας των ουσιών που εκλύονται από την καύση πλαστικών, είναι σημαντικό σε περιοχές που υπάρχουν καλλιέργειες και ενδέχεται να επηρεαστούν από το νέφος, τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται σχολαστικά πριν καταναλωθούν.

«Καλό είναι τα λαχανικά να ξεπλένονται με ιδιαίτερη προσοχή. Αν είναι βαριά ρυπασμένα καλό είναι να μην τα φάμε», ήταν τα λόγια του.

(πληροφορίες από Mega, meteo.gr)

Gepostet von Lefteris Dagres am Freitag, 14. August 2020

Gepostet von Lefteris Dagres am Samstag, 15. August 2020

 

Δείτε και άλλες εικόνες (eurokinissi.gr):

πυρκαγιά εργοστάσιο πλαστικά ανακυκλώσιμα υλικά Μεταμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα