Προφυλακιστέος πρώην διοικητής του «UCK» – Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου (video)

Συνελήφθη την Πέμπτη (24/09) στο Κόσοβο ο πρώην αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών Σάλιχ Μουστάφα βάσει εντάλματος που εξέδωσε η εισαγγελία του ειδικού δικαστηρίου της Χάγης το οποίο ασχολείται με τα εγκλήματα που διέπραξε ο αποκαλούμενος Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου («UCK») την δεκαετία του ΄90.

Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη πρώην στελέχους του UCK από το 2015 που ιδρύθηκε το δικαστήριο. Ο Σάλιχ Μουστάφα κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν το 1999 όταν ήταν διοικητής του «UCK» στην επιχειρησιακή ζώνη Λαμπ – Κάραντακ που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Κόσοβο. Μετά το 2000 διετέλεσε αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Κοσόβου και αργότερα το 2006 σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού Άγκιμ Τσέκου.

Ο Σάλιχ Μουστάφα θα οδηγηθεί την Πέμπτη (24/09) στη Χάγη όπου θα του απαγγελθεί το κατηγορητήριο και θα προφυλακιστεί περιμένοντας την δίκη του.

Σημειώνεται ότι πολλοί πολιτικοί που ασκούν ή άσκησαν την εξουσία στο Κόσοβο βρίσκονται στην λίστα των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου του ειδικού δικαστηρίου της Χάγης. Υπό αυτήν την ιδιότητα κλήθηκε στη Χάγη τον περασμένο Ιούνιο για να καταθέσει και ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χάσιμ Θάτσι.

Διαβάστε περισσότερα