Προσόψεις διαμερισμάτων σε… πλακάκια τουαλέτας (εικόνες)

Ένα εστιατόριο στο Κάουνας της Λιθουανίας ένωσε τις δυνάμεις του με το στούντιο ντιζάιν Gyva Grafica, προκειμένου να διακοσμήσει εκ νέου την τουαλέτα του.

Οι σχεδιαστές είχαν μια μοναδικά νοσταλγική ιδέα… Να κάνουν τα πλακάκια στους τοίχους να μοιάζουν με τις προσόψεις των πολυκατοικιών που ήταν αντιπροσωπευτικές όλου του Ανατολικού Μπλοκ.

Ο Τάντας Σίμκους του Gyva Grafica εξήγησε ότι οι άνθρωποι του εστιατόριου αναζητούσαν κάτι ξεχωριστό κι ασυνήθιστο για το μπάνιο, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν ήθελαν να αφαιρεθούν τα παλιά πλακάκια.

«Κι αυτά τα παλιά καφέ πλακάκια έμοιαζαν με αυτές τις προσόψεις κτιρίων με τις οποίες μεγάλωσα» είπε ο Σίμκους. «Γεννήθηκε, ξαφνικά, η ιδέα. Έχετε προσέξει ότι πολλές σπουδαίες ιδέες γεννιούνται όταν κάθεσαι στην τουαλέτα;» ρώτησε.

Η μεταμόρφωση ήταν απλούστατη. Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες παραθύρων των πολυκατοικιών που ήταν στη γειτονιά όπου ο Τάντας πέρασε τα παιδικά του χρόνια, το στούντιο δημιούργησε αυτοκόλλητα τα οποία τοποθέτησαν πάνω στα πλακάκια. Κάθε πλακάκι έγινε πρόσοψη διαμερίσματος με παράθυρο ή απεικονίζει απλωμένη μπουγάδα.

Στο σύνολο τους, τα πλακάκια μοιάζουν με την πρόσοψη πολυκατοικίας εκείνης της εποχής. Κάθε λίγο και λιγάκι, βλέπεις πρόσωπα ή γάτες να κοιτούν από το «παράθυρο». «Σαν να τραβήχτηκαν κατά τύχη με φωτογραφική μηχανή» λέει ο Σίμκους, «αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρόσοψης».

Οι άνθρωποι του εστιατορίου είναι ευτυχισμένοι με τα αυτοκόλλητα. Το ίδιο κι οι πελάτες, που φτάνουν στο σημείο να τα ξεκολλάνε και να τα παίρνουν για αναμνηστικό. Το στούντιο έχει πλέον αρχίσει να πωλεί το ντιζάιν.

«Με όλα αυτά τα πρότζεκτ ανακαίνισης με κονδύλια της ΕΕ, αυτές οι προσόψεις εξαφανίζονται, αλλά έχουμε ακόμα καιρό να πούμε ένα σωστό “αντίο”», τονίζει ο Σίμκους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: Gyva Grafica

πηγή