Προκλητικό non paper στην ΕΕ από την Τουρκία – «Μην μπλέκεστε με την Κυπριακή ΑΟΖ»

  • Απίστευτα προκλητική κίνηση από την Τουρκία
  • «Μην μπλέκεστε με την Κυπριακή ΑΟΖ» το μήνυμα της στους Ευρωπαίους εταίρους
  • Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις κυρώσεις

Σε μια απίστευτα προκλητική κίνηση προέβη η Τουρκία ως απάντηση στις σκληρές δηλώσεις της ΕΕ για την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ .

Έτσι η τουρκική διπλωματία απέστειλε στις 27 χώρες της ΕΕ (πλην της Κύπρου)  non paper στο οποίο τους ζητά να… μην ασχολούνται με το τι κάνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ!

προειδοποιώντας με σαφή τρόπο, ότι αυτό θα έχει συνέπειες στις όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, με επιπτώσεις και στην κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η «Κοινή επιτροπή ενέργειας, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων» ο στόχος της Τουρκίας

Το απαράδεκτο έγγραφο προσθέτει ότι θα «ήταν συνετό εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».

Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία προσπαθεί να παγιώσει τη θέση της για κοινή επιτροπή ενέργειας με τη συμμετοχή των «Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων».

Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, η Τουρκία θα συνεχίσει με «αποφασιστικότητα να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα», ενώ απειλεί ανοικτά, προειδοποιώντας πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τ/κ με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες» η Τουρκία είναι αποφασισμένη να «προστατεύσει τα δικαιώματα της στην περιοχή».

Μάλιστα η Άγκυρα θεωρεί πως οι δραστηριότητες της στην Κυπριακή ΑΟΖ νομιμοποιούνται από δικαιώματα που απορρέουν από το «διεθνές δίκαιο» όπως εκείνη το ερμηνεύει.

Πιεσμένη διεθνώς η Τουρκία

Η κίνηση αυτή δείχνει την αμηχανία της Τουρκίας στο διεθνές στερέωμα, ειδικά μετά τη συνεδρίαση των ηγετών των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20-21 Ιουνίου, που κατέληξε στην απόφαση για «στοχευμένα μέτρα» στην Τουρκία, λόγω των προκλητικών ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ευρεία σύσκεψη για τις κυρώσεις 

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουλίου (δεν οριστοποιήθηκε), δημιουργούν εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα διεκδίκησης επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΥΕΔ και της Κομισιόν θα πραγματοποιήσουν συντονιστικές συναντήσεις προκειμένου να καταλήξουν και να υποβάλουν «επιλογή» μέτρων προς το Συμβούλιο.

Εν συνεχεία το θέμα θα παραπεμφθεί στην COREPER προς συζήτηση, ενώ για τη λήψη αποφάσεων απαιτείται μια διαδικασία σε τρία στάδια:
1. Συζήτηση και ομόφωνη απόφαση από τους «28» επί του πακέτου των μέτρων ή κάποιων εξ αυτών, που θα προτείνουν ΕΥΕΔ και Κομισιόν, καθώς τα κράτη-μέλη δύνανται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τις «επιλογές» που θα τεθούν ενώπιόν τους. Μετά την απόφαση αυτή, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι θα δώσουν εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να ετοιμάσουν τα απαραίτητα νομικά κείμενα, προκειμένου η όποια ενδεχόμενη πολιτική απόφαση να προσλάβει νομικό περιεχόμενο.
2. Η ΕΥΕΔ θα υποβάλει πρόταση για απόφαση Συμβουλίου στη βάση των όρων εντολής της COREPER, η οποία επίσης θα πρέπει να ληφθεί με ομοφωνία των κρατών-μελών.
3. Ταυτόχρονα, η ΕΥΕΔ θα καλέσει την Κομισιόν να υποβάλει εφαρμοστικό Κανονισμό, προς υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου (ως αναφέρεται πιο πάνω), κάτι που απαιτεί έγκριση με ειδική πλειοψηφία.

(Με πληροφορίες και εικόνες από philenews.com)

Διαβάστε περισσότερα