Προκλητικός ο Ερντογάν: Λάθος η απόφαση του 1934 για την Αγία Σοφία, τη διορθώνουμε τώρα (video)

Αμετανόητος εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, παρά τη διεθνή κατακραυγή και το ηχηρό μήνυμα από τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ να επανεξετάσει την απόφασή του.

«Ενώ θα καταστήσουμε την Αγία Σοφία ταιριαστή με την θεμελίωσή της και πάλι, θα διατηρήσουμε το χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο σήμερα Τρίτη 14 Ιουλίου.

«Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο με μία λανθασμένη απόφαση και την επιστρέφουμε σε τζαμί. Το 1934 έγινε μουσείο, τώρα διορθώνουμε το λάθος και την επαναφέρουμε τη γνήσια ταυτότητα της», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υποστήριξε ότι υπάρχουν τετραπλάσιοι έως πενταπλάσιοι χώροι λατρείας στην Τουρκία για μη μουσουλμάνους από ό,τι η Ευρώπη έχει για μουσουλμάνους.

«Στη χώρα μας, κατά μέσο όρο υπάρχει ένας χώρος λατρείας ανά 460 μη μουσουλμάνους, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει ένας τόπος λατρείας για 2.000 μουσουλμάνους κατά μέσο όρο» πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου.

Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Οι πρώτες συλλογικές μουσουλμανικές προσευχές θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουλίου.

Νωρίτερα σήμερα η τουρκική Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε πως η Αγία Σοφία θα παραμείνει ανοικτή στους επισκέπτες εκτός από τις ώρες της μουσουλμανικής προσευχής, στη διάρκεια της οποίας οι χριστιανικές εικόνες θα πρέπει να καλύπτονται, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων στην Τουρκία.

Οι χριστιανικές αναπαραστάσεις του ναού «δεν αποτελούν εμπόδιο στη διεξαγωγή των προσευχών», υπογράμμισε η τουρκική αρχή.

Διαβάστε περισσότερα