Προκλητικός και πάλι ο Ερντογάν: Επιλογή της Ελλάδας αν θα προκαλέσει σύγκρουση (video)

Μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης ή μια σύγκρουση είναι επιλογή της Ελλάδας, είπε, μεταξύ άλλων, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ρίχνοντας το μπαλάκι στη χώρα μας για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Τόνισε, ακόμα, ότι η αποφασιστική στάση της Τουρκίας ήταν αυτή που ανάγκασε την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

«Αγνοώντας για χρόνια την παρουσία της χώρας μας στην περιοχή, όσοι μας παρουσίαζαν χάρτες, που μας φυλάκιζαν στις ακτές μας, και πρόβαλλαν εναντίον μας απαιτήσεις, μετά τα βήματά μας, δοκίμασαν πρώτα τις απειλές και έπειτα τη γλώσσα του εκβιασμού. Μπροστά στην πολιτική και διπλωματική ισχύ της Τουρκίας και την αποφασιστική στάση που επέδειξε ο ηρωικός μας στρατός, στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, με την υποστήριξη παράλληλα των υπηρεσιών πληροφοριών μας, αναγκάστηκαν να αποδεχθούν το δρόμο τελικά του διαλόγου.

Ειδικά μετά τις έντονες προσπάθειες της Γερμανίας, φτάσαμε σε αυτό το σημείο, για μία λύση μέσω συνομιλιών, ωστόσο είναι επιλογή των απέναντί μας αν θα κλιμακώσουν ξανά την ένταση και αν θα προκαλέσουν μια σύγκρουση», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

«Εμείς είμαστε αποφασισμένου να διατηρήσουμε μέχρι τέλους τα κανάλια του διαλόγου ανοιχτά. Σε έναν κόσμο που οι συγκρούσεις αυξάνονται, αναρωτιέμαι πόσες χώρες άραγε αγωνίζονται και θυσιάζονται όσο η Τουρκία για την ειρήνη;», δήλωσε καλώντας ταυτόχρονα την Ελλάδα και την Ευρώπη να συνδράμουν τον αγώνα της Τουρκίας για ασφάλεια και ειρήνη.

Επίθεση στην ΕΕ

Ο τούρκος πρόεδρος, την ίδια στιγμή που λαμβάνει χώρα η Σύνοδος Κορυφής, η οποία από ότι φαίνεται δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα, δεν δίστασε να επιτεθεί στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντάς την «αναποτελεσματική και ρηχή δομή» αλλά και «αιχμάλωτο της κακομαθημένης Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής πλευράς».

Παράλληλα, βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει πάλι πιέσεις αναφορικά με το μεταναστευτικό, υπενθυμίζοντας στους ηγέτες, που συσκέπτονται σήμερα, ότι η Τουρκία είναι η χώρα που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος, και χαρακτηρίζοντας την Ευρώπη ανειλικρινή στο θέμα του μεταναστευτικού.

Πηγή: Έθνος

Διαβάστε περισσότερα