«Πράσινο φως» από FIFA – UEFA για σκληρά μέτρα: Αποβολή από την Ευρώπη στους παραβάτες (video)

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη (04/02) οι διήμερες επαφές του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με UEFA – FIFA στην Ελβετία με θέμα την υπογραφή μνημονίου επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου και αποφασίστηκαν μέτρα – «φωτιά», που περιλαμβάνουν και την αποβολή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των ομάδων που θα παραβιάσουν τους κανόνες που θα θεσπιστούν…

«Ναυαγούν» τα σχέδια για νέα Διοικούσα Επιτροπή στην ΕΠΟ, η οποία την Παρασκευή θα έχει έκτακτο ΔΣ, με τη στάση της Ομοσπονδίας να έχει μεγάλη σημασία, αν και το θέμα του αυτοδιοίκητου φαίνεται να ξεπερνάτε, καθώς UEFA και FIFA δίνουν το «πράσινο φως» για τα νέα μέτρα.

Στο πλάνο της κυβέρνησης φαίνεται να περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:

-Αλλαγή στο οργανόγραμμα και στον τρόπο που διοικείται
-Αλλαγή στον τρόπο εκλογής του προέδρου της ΕΠΟ
-Αλλαγή στον τρόπο εφαρμογής του πειθαρχικού κώδικα και απονομής της αθλητικής δικαιοσύνης
-Αλλαγή στον τρόπο ορισμού των διαιτητών.

Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, o Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επαφές με την UEFA στην Ελβετία, όπως και επικοινωνία με τη FIFA και στις συναντήσεις διαπιστώθηκε μια βασική συναντίληψη για τα ζητήματα που συζητήθηκαν. 

H UEFA συμφώνησε να παρέχει τεχνική βοήθεια, προφανώς και λόγο του αυτοδιοίκητου, ενώ από την ελληνική πλευρά υπήρξε πλήρης πολιτική δέσμευση ότι οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν στο ακέραιο, και πως σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων που θα υιοθετηθούν, θα γίνεται αποβολή ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης δεσμεύτηκε στις επαφές του με την UEFA και τη FIFA στην Ελβετία πως σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων που θα υιοθετηθούν, θα γίνεται αποβολή ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα (03/020) ο κ. Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με ανθρώπους της UEFA, όπως και με τον πρόεδρο της, Αλεξάντερ Τσέφεριν, μεταφέροντας του την πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη (για να έρθει άμεσα στην Αθήνα) την οποία και έκανε αποδεκτή. Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό.

Μάλλον «ναυαγεί» η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουμε και εξελίξεις με νέα Διοικούσα Επιτροπή στην ΕΠΟ (γι’ αυτό έγιναν και επαφές της κυβέρνησης με τον Ντέμη Νικολαΐδη) σε χρονιά εκλογών στην ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, και αυτό το σχέδιο φαίνεται να «ναυαγεί», με βάση τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα σε Γιώργο Γεραπετρίτη και UEFA.

Μία ειδική Μνημονιακή Επιτροπή ελέγχου… κερδίζει έδαφος. Εξετάζονται κι άλλες λύσεις, όλα θα κριθούν στη συνάντηση Ινφαντίνο – Μητσοτάκη.

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ν’ αποβληθούν από την Ευρώπη οι ομάδες που δε θα συμμορφωθούν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωσε πως FIFA και UEFA θα βρεθούν στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ν’ αποβληθούν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οι ελληνικές ομάδες, αν δεν συμμορφωθούν.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Πέτσας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha:

«Ο κ. Γεραπετρίτης είχε ένα εποικοδομητικό διήμερο με ανώτατα στελέχη της FIFA και της UEFA. Έχουμε δύο ξεκάθαρα αποτελέσματα: την επίσκεψη του προέδρου της UEFA τις επόμενες μέρες, καθώς και την επίσκεψη του κ. Ινφαντίνο το προσεχές διάστημα.

Υπάρχει μια συναντίληψη ότι μπορούμε μαζί να δούμε τα προβλήματα και τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού πρωταθλήματος. Αξιολογούμε ως θετικό ότι μαζί θα δούμε το θέμα. Εμείς θ’ ακολουθήσουμε πιστά τις συμβουλές που θα υπάρξουν από αυτή τη διαδικασία εξυγίανσης προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια αυστηρή εφαρμογή αυτών των συστάσεων.

Κι όταν λέω αυστηρή, εννοούμε πως μπορεί να φτάνει και μέχρι την αποβολή των ομάδων από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αν δεν εφαρμοστούν οι συστάσεις της FIFA και της UEFA».


Τι θα πράξει η ΕΠΟ

Την ίδια ώρα, η ΕΠΟ είναι αποφασισμένη να αντιδράσει και φέρεται ενοχλημένη από τη στάση της κυβέρνησης. Σε μια περίοδο, που ΕΠΟ και Super League ήταν σε επαφές με την Πολιτεία και τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δε μετέχει στις επαφές και στις κινήσεις για την επόμενη ημέρα. Την Παρασκευή (07/02) η ΕΠΟ συγκαλεί έκτακτο ΔΣ.

Για το θέμα αυτό ο Βαγγέλης Γραμμένος είχε, μάλιστα, συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας (03/02) με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας σε μία άτυπη συνεδρίαση της.

Όπως προκύπτει από τη συνάντηση, υπάρχει έντονη ενόχληση και στις τάξεις των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων που φέρονται να χάνουν τη… δυναμική τους, σύμφωνα με τα πλάνα της κυβέρνησης, ενώ δεν δείχνουν διατεθειμένες να δεχθούν την πτώση της διοίκησης Γραμμένου.

Ινφαντίνο: Για το καλό του ποδοσφαίρου συνεργαζόμαστε και με τις κυβερνήσεις

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο ήταν «ποταμός» στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η «AIPS» (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αθλητικών Συντακτών) στη Βουδαπέστη το απόγευμα της Δευτέρας (03/02) και αναφέρθηκε στο… αυτοδιοίκητο.

Μίλησε για… όλα, ξεκαθαρίζοντας ότι για το καλό του ποδοσφαίρου πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τις κυβερνήσεις και… «γι’ αυτό ξεπερνάμε το αυτοδιοίκητο», όπως τόνισε, μετά από ερώτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιάννη Δάρα.

Αναλυτικά σχολίασε ο κ. Ινφαντίνο: «Οι κυβερνήσεις κατανοούν τον παιδευτικό χαρακτήρα που έχει το ποδόσφαιρο για τις κοινωνίες. Πρέπει να μπορούμε να συνεργαστούμε. Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές ώστε να προσπαθήσουμε να διώξουμε, ιδιαίτερα από το ποδόσφαιρο, όποιον επιχειρεί να κάνει κάτι παράνομο και αντίθετο με τους κανόνες».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης, μετά τη συνάντηση με τους Big4 ότι θέλει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, κάτι που αποτελεί «αιτία πολέμου» για το ποδόσφαιρο.

Πηγή: «Πράσινο φως» από FIFA – UEFA για σκληρά μέτρα: Αποβολή από την Ευρώπη στους παραβάτες (video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα