«Πράσινο φως» από τον EFSF στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Την υλοποίηση μιας σειράς μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία είχαν υιοθετηθεί κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018, ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο EFSF, τα μέτρα που εγκρίθηκαν είναι:

– Ένας μηχανισμός για τη σταδιακή μείωση στην επιτάχυνση (step up) των επιτοκίων στα δάνεια του δεύτερου προγράμματος, για την περίοδο από το 2018 και μετά.

– Περαιτέρω «πάγωμα» επιτοκίων και αποσβέσεων σε δάνεια του EFSF ύψους 96,4 δισ. ευρώ κατά 10 χρόνια.

– Την επέκταση της ανώτατης μέσης ωρίμανσης των εν λόγω δανείων κατά 10 έτη.

«Εκτιμούμε ότι το συνολικό πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο θα οδηγήσει σε σωρευτική μείωση της σχέσης χρέος/ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Περιμένουμε επίσης οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μειωθούν κατά περίπου οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM και του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Για να εξασφαλίσουμε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους περιλαμβάνουν κίνητρα για διαρκή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος του ESM, η ακύρωση της σταδιακής αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου ως το 2022 είναι υπό τον όρο της συμμόρφωσης της χώρας με τα συμφωνηθέντα μέτρα μεταρρυθμίσεων και τις πολιτικές δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια της μετά πρόγραμμα επιτήρησης», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα