Πομπέο για Αγία Σοφία: Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της Τουρκίας

Την απογοήτευσή του για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ωστόσο δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενες κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ουάσιγκτον σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Πομπέο είπε: «Όσον αφορά την Αγία Σοφία είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω πάνω σε αυτό».

Την ίδια στιγμή η Τουρκία προχωρά… ακάθεκτη στην εφαρμογή της απόφασης με την τελευταία εξέλιξη να αφορά το ξήλωμα της ταμπέλας που υπήρχε στην είσοδο του μνημείου.

Παρών στην «αποκαθήλωση» της ταμπέλας της Αγιάς Σοφιάς ήταν ο διευθυντής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Ζαφέρ Ακτάς, ο οποίος δήλωσε ότι «ήρθαμε εδώ σήμερα για να επιθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας στις 24 Ιουλίου θα μπορέσουν να προσευχηθούν άνετα και ειρηνικά».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πομπέο με παρέμβασή του μια ημέρα πριν την απόφαση των Τούρκων για το αν ο ναός θα μετατραπεί σε τζαμί, είχε ζητήσει από την Άγκυρα να σεβαστεί το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την UNESCO.

Διαβάστε περισσότερα