Πολιτικές περιπέτειες στην Ιταλία – Ο Σαλβίνι ζητά πρόωρες εκλογές

  • Αξεπέραστα τα προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία κρίνει ο Σαλβίνι
  • Ζητά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών
  • Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της χώρας

Σε νέες εκλογικές περιπέτειες εισέρχεται η γειτονική Ιταλία, καθώς νωρίς το βράδυ της Πέμπτης 8 Αυγούστου ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε πως η κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία συμμετείχε το κόμμα του με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε  ότι δεν υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν οι διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό, δηλώνοντας ότι αποτελεί μονόδρομο η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό, κηρύσσοντας έτσι την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σε συνέχεια σειρά συναντήσεων που είχε με πολιτικούς ηγέτες, ο Σαλβίνι ανέφερε ότι δήλωσε στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι η συμμαχία της Λέγκας και του κόμματος των Πέντε Αστεριών έχει καταρρεύσει και πως «θα πρέπει γρήγορα να δώσουμε πίσω την ετυμηγορία στους ψηφοφόρους».

Πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο μπορεί να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα ώστε να γίνουν τα απαραίτητα επόμενα βήματα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρα Τζουζέπε Κόντε, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης στον κυβερνητικό συνασπισμό, αναζωπυρώνοντας τις φήμες περί παραίτησης της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Ο Κόντε αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη συνάντηση, όταν ρωτήθηκε έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, εάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ιταλίας, ο οποίος έχει την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα