Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται τα 800 ευρώ λόγω κορονοϊού: Βήμα – βήμα η διαδικασία

Έως τις 10 Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί το ποσό των 800 ευρώ, ως έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από τα «λουκέτα» τα οποία επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Δικαιούχοι είναι οι μισθωτοί των οποίων οι συμβάσεις ανεστάλησαν καθώς οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν μέχρι πρότινος σταμάτησαν προσωρινά να λειτουργούν. Το πρωί της Πέμπτης, κατά τη σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων θα ξεκαθαρίσει και ένα πιο μπλεγμένο θέμα που αφορά την καταβολή του επιδόματος στους μη μισθωτούς, δηλαδή τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.

Όλοι αυτοί θα κριθούν αν θα πάρουν το επίδομα με βάση την μείωση του τζίρου τους λόγω του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι σε αυτήν την κατηγορία, το δημόσιο δεν καλύπτει ασφαλιστικές εισφορές όπως στους μισθωτούς αλλά προσφέρει την αναστολή εκπλήρωσης των υποχρεώσεων για τρεις μήνες και των φορολογικών τους υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες, μέχρι και το τέλος Ιουλίου.

Άμεσα θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Εργάνη για να ξεκινήσει η διαδικασία που αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους, με το ποσό των 800 ευρώ να καλύπτει το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου και να δίνεται έναντι του μισθού, που ο εργοδότης δεν οφείλει λόγω ανωτέρας βίας.

Υπενθυμίζεται πως από τη διαδικασία εξαιρούνται αυτοί που εργάζονται εξ αποστάσεως, αυτοί που διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια και το προσωπικό ασφαλείας.

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν εργαζόμενοι και εργοδότες

Το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από επιχειρήσεις και εργοδότες, οι οποίοι έβαλαν υποχρεωτικό «λουκέτο» και οι οποίοι θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στη συνέχεια να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Εκεί καλούνται να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία, να αναφέρουν τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται, αλλά και εκείνους που μπορεί να εξακολουθούν να δουλεύουν (στην περίπτωση που λειτουργεί κάποιος από τους κλάδους της επιχείρησης (πχ στην εστίαση τα delivery).

Επίσης, οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Και οι εργαζόμενοι όμως θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και στην οποία θα πρέπει να αναφέρει:

– τα προσωπικά του στοιχεία,

– τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ),

– τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

Πηγή: Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται τα 800 ευρώ λόγω κορονοϊού: Βήμα – βήμα η διαδικασίαaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα