Ποιοι δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40%: Βήμα – βήμα η διαδικασία (video)

Η μείωση του ενοικίου είναι ένα από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Το «κούρεμα» 40% στο ενοίκιο αφορά τις επιχειρήσεις που έβαλαν «λουκέτο», το προσωπικό τους, καθώς και τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής σύμβασης εργασίας. Το μέτρο, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν είναι προαιρετικό.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εξέδωσε οδηγίες για το μέτρο μείωσης των ενοικίων. Όπως εξηγεί στο economistas.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς «η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που μένει να διευκρινιστεί είναι αν οι εργαζόμενοι – δικαιούχοι θα παρουσιάζουν κάποιο έγγραφο στον ιδιοκτήτη, ή αν η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του Taxisnet. Δηλαδή αν ο ιδιοκτήτης θα βλέπει αυτόματα ότι το ενοίκιο του τάδε ενοικιαστή πρέπει να μειωθεί».

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και την επαγγελματική στέγη η διαδικασία για τη μείωση του ενοικίου είναι η εξής:

• O επιχειρηματίας – εργοδότης θα παραδώσει στον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή του αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ ( ) μέχρι 10.4.2020 ότι έχει διακοπεί η ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ της επιχείρησής του γιατί υπάγεται σε κάποιον από τους κωδικούς δραστηριότητας από αυτούς που το Κράτος έχει διατάξει τη διακοπή λειτουργίας τους.

Για τη μείωση του μισθώματος της πρώτης (κύριας) κατοικίας:

• O επιχειρηματίας – εργοδότης θα παραδώσει σε κάθε εργαζόμενό του -του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του, αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ ότι έχει διακοπεί Η ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ της επιχείρησής του και ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του συγκεκριμένου εργαζόμενου.

• Ο εργαζόμενος αυτός, θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης για την εγγραφή του στην πλατφόρμα με τον τίτλο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr) από 1.4.2020 και μετά, τόσο για την είσπραξη των 800€, όσο και για την ειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή της πρώτης κατοικίας του που αφορά τη μείωση του μισθώματος των μηνών Μαρτίου και Απριλίου κατά 40%.

Σημειωτέον: Οι εργαζόμενοι που θέλουν να δουν αν το ακίνητο στο οποίο διαμένουν έχει δηλωθεί ως «κύρια κατοικία» μπορούν να το επιβεβαιώσουν μέσα από την τελευταία δήλωση Ε1 που υπέβαλαν και τον πίνακα 5.

Με σειρά ΑΦΜ οι αιτήσεις

Τόσο για το επίδομα των 800 ευρώ όσο και για τη μείωση του ενοικίου κατά 40% θα τηρηθεί η εξής σειρά για την υποβολή αιτήσεων, βάσει των ΑΦΜ των εργαζόμενων:

• Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
• Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
• Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
• Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
• Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
• Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
• Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
• Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
• Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
• Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Μειωμένο ενοίκιο για δύο μήνες

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς τονίζει στο economistas.gr ότι όσοι «βγήκαν» σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Μάρτιο «δικαιούνται μειωμένο ενοίκιο και για τον Μάρτιο και για τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουν ήδη καταβάλει το 100% του ενοικίου Μαρτίου, τότε τον Απρίλιο θα πρέπει να δώσουν το 20% του συνολικού ενοικίου (σ.σ. δηλαδή να προσμετρηθούν δύο μειώσεις 40% σε ένα μήνα)».

Επισημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων «δεν θα είχαμε αντίρρηση να επεκταθεί το μέτρο μείωσης ενοικίων και σε άλλες κατηγορίες πληττομένων. Όμως αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που ληφθούν πολύ σοβαρά μέτρα και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, για τους οποίους μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι για πολλούς ιδιοκτήτες, το μίσθωμα που εισπράττουν είναι το μοναδικό τους εισόδημα».

 

(Με πληροφορίες από economistas.gr)

Πηγή: Ποιοι δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40%: Βήμα – βήμα η διαδικασία (video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα