Ποια προϊόντα και υπηρεσίες πληρώνουν οι Έλληνες ακριβότερα από κάθε Ευρωπαίο (εικόνες)

  • Τι αποτυπώνει η τελευταία μελέτη της Eurostat για το κόστος ζωής στην ΕΕ και σε κάθε χώρα ξεχωριστά
  • «Χρυσές» πληρώνουν οι Έλληνες τις τηλεπικοινωνίες
  • Πάνω από τον μέσο όρο οι τιμές σε τρόφιμα και ποτά
  • Οι κατηγορίες όπου οι τιμές έπεσαν

Παρά τη βαθιά λιτότητα, τις μνημονιακές πολιτικές και την εσωτερική υποτίμηση που επεβλήθησαν στην Ελλάδα, οι πολίτες αυτές της χώρας συνεχίζουν να πληρώνουν πιο ακριβά ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, συγκριτικά με τους υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στην τελευταία μελέτη της Eurostat, στην οποία γίνεται ανάλυση στο κόστος ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο κατά πόσο αυτό έχει μεταβληθεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Έτσι, αν και στο σύνολο των αγαθών και των υπηρεσιών η Ελλάδα να παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (100), στο κόστος ζωής παρατηρείται αύξηση, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 82,2 από 80 που ήταν το 2000.

«Χρυσές» πληρώνουν οι Έλληνες τις τηλεπικοινωνίες

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, οι πολίτες της Ελλάδας καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ταχυδρομικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες, καθώς η χώρα μας είναι η πιο ακριβή στην ΕΕ, ξεπερνώντας τον μέσο όρο κατά 54%.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω υπηρεσίες ήταν πάντα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά το χάσμα μεγάλωσε μετά το 2003, όταν η Ελλάδα ήταν μόλις 11,9% πάνω από τον μέσο όρο.

Πάνω από τον μέσο όρο οι τιμές σε τρόφιμα και ποτά

Μπορεί τα εισοδήματα στην Ελλάδα να πήραν την «κατηφόρα», οι τιμές των τροφίμων και των ποτών, ωστόσο, όχι μόνο ανέβηκαν συγκριτικά με το 2003, αλλά ξεπέρασαν και τον μέσο όρο στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 103,6 από 92,9 που ήταν το 2003.

Οι κατηγορίες όπου οι τιμές έπεσαν

Υπήρχαν όμως και κατηγορίες στη χώρα μας, όπου οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά, όπως είναι η αγορά, ενοικίαση και επισκευής κατοικίας.

Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε από 76,7 που ήταν το 2003 διαμορφώθηκε στο 63,1 την περασμένη χρονιά. Επίσης ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός, οι τιμές στα θεάματα, οι εφημερίδες και τα βιβλία (από 88,4 σε 84,5) καθώς και οι τιμές σε εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία (από 90,2 το 2003 σε 81,8 το 2017), είναι μερικές από τις κατηγορίες όπου σημειώθηκε πτώση στις τιμές.

Παρακάτω θα δείτε τον πίνακα της Eurostat με όλες τις κατηγορίες:

πηγή