Ποια είναι η ακτιβίστρια που ξεκίνησε το κίνημα #MeToo πριν 12 χρόνια (video)

Μπορεί να μάθαμε μόλις πέρσι για το κίνημα #MeToo που πολεμάει τη σεξουαλική κακοποίηση αλλά η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να πάμε πίσω στο 2006 όταν πρωτοξεκίνησε και όχι σε κάποιο στούντιο του Χόλυγουντ.

Η ψυχή και δημιουργός του κινήματος ακούει στο όνομα Tarana Burke, μια 45χρονη αφροαμερικανή ακτιβίστρια από το Μπρονξ με έντονη δράση ήδη από τα χρόνια που ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Auburn. Χρειάστηκαν βέβαια τα μεγάλα κινηματογραφικά ονόματα για να πάρει το θέμα την έκταση που πήρε και να βρεθούν κάποιοι θύτες στις αίθουσες των δικαστηρίων. Οπότε η αμερικανίδα ηθοποιός Alyssa Milano πολύ καλά έκανε όταν το έκανε viral στο Twitter το 2017 ενθαρρύνοντας τα θύματα των αρπακτικών να συμμετέχουν σε αυτήν την ηλεκτρονική δράση. Αυτό που μπορεί να μην φανταζόταν ήταν τα ποστ από διάσημες ηθοποιούς του χώρου της όπως οι Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Jennifer Lawrence και Uma Thurman.

Ξαναγυρίζοντας στην γυναίκα που το έφτιαξε, η ίδια θυμάται όταν ιδρύθηκε αυτό το κίνημα για την υποστήριξη των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης που ήταν αρχικά κατά βάση μαύρα και μελαχρινά κορίτσια. Στη συνέχεια αυτό άνοιξε και συμπεριέλαβε ανθρώπους όλων των ηλικιών, φύλων και φυλών στοχεύοντας πάντα στον τερματισμό της σεξουαλικής βίας.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Business Insider, μίλησε εφ’όλης της ύλης για την πορεία του κινήματος που έχει να κάνει με επιζήσαντες που βοηθάνε επιζήσαντες. Μίλησε για μια κοινότητα που θεραπεύει και δρα. Που προσπαθεί να δώσει τη βάση και τα εργαλεία ώστε να μπορέσει ένα θύμα να προχωρήσει στη ζωή του. Επίσης μίλησε για μια οργάνωση που προσπαθεί να φέρει αλλαγές τόσο σε επίπεδο νομικό όσο και σε κοινωνικό, απέναντι σε αυτή τη μάστιγα (βλέποντας τα νούμερα) της σεξουαλικής βίας.

 

Το κίνημα διατηρεί τη δική του ιστοσελίδα (metoomvmt.org) που μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ανατρέξει, η οποία στο άνοιγμά της μας ενημερώνει ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν υποστεί και καταγγείλει σεξουαλική κακοποίηση 17.700.000 γυναίκες. Αριθμός που δεν ξέρουμε που θα μπορούσε να φτάσει αν όλες είχαν τη δύναμη και το κουράγιο να το καταγγείλουν. Αριθμοί πραγματικά που σε κάνουν κάθε φορά να αναρωτιέσαι για την ηθική κατηφόρα του πλανήτη σε κάθε ημισφαίριο και ήπειρο ξεχωριστά.

Πάντως, το περιοδικό ΤΙΜΕ τίμησε την Tarana Burke και μία ομάδα ακτιβιστριών ως Time Person of the Year για το 2017, ονομάζοντάς τες “the silence breakers” (αυτές που έσπασαν την σιωπή).

#MeToo movement

Διαβάστε περισσότερα