Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Επειδή ήθελα πολύ να μείνω έγκυος, σταμάτησα να πίνω και να καπνίζω

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου στα 42 της περιμένει δεύτερο παιδί και μίλησε σε συνέντευξή της για την εγκυμοσύνη αλλά και τι περιόρισε στην καθημερινότητά της για να αποκτήσει παιδί.

Μένοντας για δεύτερη φορά έγκυος, στα 41 σου, περνάς και ένα μήνυμα σε όσους λένε πως δύσκολα μια γυναίκα μετά τα 40 μπορεί να κάνει παιδιά.

Είναι αλήθεια πως είναι πιο δύσκολο για μια γυναίκα μετά τα 40 να μείνει έγκυος, γιατί όσο μεγαλώσει ένας -οργανισμός φθίνουν κάποια πράγματα στη γονιμότητα. Αλλά εγώ είμαι ένας άνθρωπος που, όπως λέει ο γιατρός μου, «οι εξετάσεις σου δείχνουν ότι είσαι 20 χρονών στο σώμα». Επειδή ήθελα πολύ να μείνω έγκυος, σταμάτησα να πίνω αλκοόλ, να καπνίζω, να τρώω επεξεργασμένα τρόφιμα.

 Έχεις καλή εγκυμοσύνη μέχρι στιγμής;

Τώρα έχω καλύτερη εγκυμοσύνη από την πρώτη. Μόνο τους πρώτους μήνες ήταν λίγο πιο ζόρικα, γιατί είχα ναυτίες. Αλλά δεν έχω πάρει κιλά, δεν έχω πρηστεί, δεν έχω κατακράτηση υγρών. Το μόνο που με ταλαιπώρησε ήταν η ζέστη’ του καλοκαιριού. Δεν μπορούσα να πάω στη θάλασσα γιατί ζεσταινόμουν φρικτά και επίσης κυνηγούσα ένα δίχρονο, που αυτό από μόνο του είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά. Πόσο μάλλον όταν έχεις και ένα μωρό στην κοιλιά.

Πόσα κιλά έχεις πάρει σε αυτήν την εγκυμοσύνη;

Μέχρι στιγμής 12-13 και στη Λυδία είχα πάρει 20 κιλά. Αλλά δεν προσέχω ιδιαίτερα. Έχω περάσει μέρες που ήθελα να φάω μια Nutella ολόκληρη. Και την έφαγα.

Στο παρελθόν είχε σχολιαστεί έντονα ότι θήλαζες τη Λυδία για δύο ολόκληρα χρόνια. Ήταν κάτι που τώρα πια πιστεύεις ότι ήταν υπερβολή;

Η αλήθεια είναι ότι με τη Λυδία δεν ήξερα πολλά πράγματα και δεν είχα και τρόπο να σταματήσω τον θηλασμό νωρίτερα. Τη θήλαζα για δύο χρόνια. Γενικά, δεν θέλω να δίνω συμβουλές σε τέτοια πράγματα. Γιατί λες κάτι και πολλές φορές παίρνουν τα λόγια σου μετά και τα κρίνει καθένας όπως νομίζει. Θα ήθελα όμως να θηλάσω και την Ηλέκτρα έναν χρόνο το maximum για να είμαι και εγώ ευτυχισμένη και να έχει πάρει και εκείνη όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Δεν ήταν όμως, υπερβολή. Και παραπάνω να τη θήλαζα, πάλι δεν θα ήταν υπερβολή, γιατί υπάρχει και ένα συναισθηματικό δέσιμο του παιδιού με τη μητέρα. Εγώ, ας πούμε, όταν είχα τη Λυδία έλειπα πολύ από το σπίτι λόγω δουλειάς. Η ώρα του θηλασμού, λοιπόν ήταν η ώρα μας. Καθένας κάνει ό,τι πιστεύει καλύτερο για το παιδί  του και για τον εαυτό του. Όπως μια γυναίκα που αποφασίζει να μη θηλάσει γιατί δεν θέλει ή γιατί καταπιέζεται ψυχικά και σωματικά. Για εμένα είναι πολύ καλύτερο αυτό από το να καταπιέζεσαι γιατί το παιδί σου δεν παίρνει το σωστό γάλα. Αν εγώ δεν είμαι καλά ψυχολογικά, τότε και το γάλα μου δεν θα είναι καλό. Οπότε, χίλιες φορές καλύτερα να μη θηλάσω. Αυστηρή είμαι στον θηλασμό και στο τσιγάρο. Αν θες να καπνίσεις γιατί αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, κάν’ το αλλά δεν χρειάζεται να το μεταφέρεις αυτό στο παιδί σου. Μην το θηλάσεις.

Τι αλλάζει τώρα με το δεύτερο παιδί;

Εντάξει, τώρα ξέρεις τι σε περιμένει. Ξέρεις όλες τις δυσκολίες, ξέρεις ότι για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα είσαι αφοσιωμένος στο μωρό, ξέρεις ότι δεν έχεις ένα μόνο παιδί, οπότε θα πρέπει να βρεις τον τρόπο να ισορροπήσεις το γεγονός ότι είσαι νοικοκυρά, γυναίκα, ερωμένη, επαγγελματίας, μαμά της Λυδίας, μαμά της Ηλέκτρας, κάποιου άλλου κόρη. Είναι πάρα πολλοί οι ρόλοι.

Πιστεύεις ότι οι γυναίκες το έχουμε αυτό μέσα μας; Γεννιόμαστε δηλαδή με κάποιον τρόπο μαμάδες;

Όχι όλες και δεν είναι και απαραίτητο. Τώρα πια, με την εξέλιξη του είδους, πολλές γυναίκες δεν έχουν πρωταρχικό σκοπό τη μητρότητα. Αρκετές θέλουν να αφοσιωθούν στην καριέρα τους. Το βρίσκω πολύ ΟΚ αυτό. Αρκεί να είναι συνειδητοποιημένο. Δεν είναι τόσο απλό να πεις «τώρα θα κάνω ένα παιδί». Πρέπει να είσαι έτοιμος γι’ αυτό που έρχεται, γιατί συμβαίνει η απόλυτη αλλαγή στη ζωή σου και δεν έχει γυρισμό. Δεν είναι δηλαδή «έκανα μια σχέση, δεν μου πήγε καλά, χωρίζω». Είσαι εκεί για πάντα. Και πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα το παιδί σου. Και να βρίσκεις έναν τρόπο να είσαι πολύ καλά μέσα σε αυτό. Εγώ ήμουν πάρα πολύ έτοιμη να γίνω μαμά.

Διαβάστε περισσότερα