Περνάει στο κοινοβούλιο ο έλεγχος της διαδικασίας για το Brexit – Η Μέι θέτει «κόκκινες γραμμές»

  • Εγκρίθηκε τροπολογία που δίνει έλεγχο στους βουλευτές για εναλλακτικές λύσεις στο Brexit
  • Ποιες «κόκκινες γραμμές» έχει τονίσει η Μέι ότι δεν θα δεχτεί
  • Απώλειες για το κυβερνητικό στρατόπεδο – «Βροχή» οι παραιτήσεις

Νέες εξελίξεις στο θέμα του Brexit και των διαδικασιών στο εσωτερικό της Βρετανίας πραγματοποιήθηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου το βράδυ της Δευτέρας εγκρίθηκε μία σημαντική τροπολογία που θεωρητικά δίνει το δικαίωμα στους βουλευτές να αναλάβουν τον έλεγχο από την κυβέρνηση για την διαδικασία του Brexit και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στην πρόταση της κυβέρνησης για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας (με 329 ψήφους υπέρ και 302 κατά) που κατέθεσε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, η οποία επιτρέπει στο κοινοβούλιο να αναλάβει τον έλεγχο της ατζέντας και να διεξάγει την Τετάρτη μία σειρά από ενδεικτικές ψηφοφορίες, μέσα από τις οποίες οι βουλευτές θα αναζητήσουν νέες επιλογές για το Brexit, πέρα από τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, που ήδη καταψηφίστηκε δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία.

Νωρίτερα, στην συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ένα αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών που θα υποδεικνύει την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ακόμη και εάν ψηφιστεί από τους βουλευτές.

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή της, καθώς, όπως ισχυρίζεται «ανατρέπει την ισορροπία στους δημοκρατικούς θεσμούς και δημιουργεί ένα επικίνδυνο και απρόβλεπτο προηγούμενο για το μέλλον», ενώ επισημαίνει ότι οποιαδήποτε επιλογή διερευνηθεί στη διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών θα πρέπει να μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη με την ΕΕ, και να ληφθεί υπόψη η χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί για αυτές, αλλά και το ενδεχόμενο μίας μεγαλύτερης παράτασης, που θα σημαίνει διεξαγωγή ευρωεκλογών.

Αλλά, η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία είχε μία ακόμη απώλεια. Προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν την εν λόγο τροπολογία, ο υφυπουργός Επιχειρηματικότητας, Ρίτσαρντ Χάρινγκτον, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άλιστερ Μπαρτ, και ο υφυπουργός Υγείας, Στιβ Μπράιν, υπέβαλαν την παραίτησή τους. Ταυτόχρονα, άλλοι 30 Τόρις, αγνόησαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας Λέτουιν.

Με μόλις τρεις ψήφους διαφορά (314 κατά και 311 υπέρ), η Τερέζα Μέι κέρδισε τη δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής των Εργατικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, που έλεγε ότι εάν απομείνουν εφτά μέρες για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, τότε η Βουλή θα πρέπει να εξετάσει μία πρόταση για το κατά πόσο οι βουλευτές εγκρίνουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία μία ακόμη τροπολογία του Εργατικού κόμματος, που ζητούσε να δοθεί κοινοβουλευτικός χρόνος σε μία σειρά από επιλογές για το Brexit, ανάμεσα στις οποίες το σχέδιο των Εργατικών, η πρόταση «Κοινή Αγορά 2.0», η τελωνειακή ένωση και το δεύτερο δημοψήφισμα. Ωστόσο, λίγο πριν την ψηφοφορία η τροπολογία αποσύρθηκε.

Κόρμπιν: Συγχαίρω τη Βουλή για την ανάληψη του ελέγχου

«Θέλω να συγχαρώ τη Βουλή για την ανάληψη του ελέγχου. Η προσέγγιση της κυβέρνησης ήταν μία επαίσχυντη αποτυχία και αυτή η Βουλή πρέπει να βρει τώρα μία λύση», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την έγκριση από τους βουλευτές της τροπολογίας.

Ο Κόρμπιν δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό τι θα αποφασιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, ωστόσο, υπάρχουν πολλά μέλη της που έχουν προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν για να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Τόνισε επίσης ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο να τεθεί σε δημοψήφισμα, προς επιβεβαίωση, οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί. «Εκεί όπου αυτή η κυβέρνηση απέτυχε, το κοινοβούλιο πρέπει – και το πιστεύω – να πετύχει» είπε.

Διαβάστε περισσότερα