Περισσότερα από 7.500 προϊόντα αφορά η μείωση του ΦΠΑ – Τι αποκαλύπτει έρευνα του ΙΕΛΚΑ

  • Σχεδόν 7.500 προϊόντα θα βρουν φθηνότερα οι καταναλωτές στα ράφια τους
  • Τι αποκαλύπτει έρευνα του ΙΕΛΚΑ
  • Παραμένει υψηλός σε πολλές περιπτώσεις ο ΦΠΑ

Έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 28 Μαΐου αποκαλύπτει πως η πρόσφατη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13%  θα μειώσει τις τιμές σε περίπου  το 15% του αριθμού των ειδών που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ, κάτι που σε απόλυτο αριθμό σημαίνει σχεδόν 7.500 προϊόντα.

Βασικά στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη ήταν και οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, όπως επίσης και σε συνεντεύξεις με ειδικούς της αγοράς.

Τα πρώτα εκτιμούν πως οι ετήσιες αγορές ανά νοικοκυριό σε είδη διατροφής, μη αλκοολούχα αλλά και αλκοολούχα ποτά (σε όλα τα σημεία πώλησης) ανέρχονταν σε 3.668,40 ευρώ. Το ποσό αυτό μειώνεται σε 3.582,41 ευρώ, καταγράφει δηλαδή μείωση 85,99 ευρώ ή 2,34%.

Πρακτικά τα συγκεκριμένα προϊόντα αντιπροσωπεύουν περίπου το 26% των πωλήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων ( σε όλα τα σημεία πώλησης).

Όσον αφορά το σούπερ μάρκετ η συγκεκριμένη μείωση αφορά περίπου κατά μέσο όρο το 15% του αριθμού των ειδών (περίπου 7.500 κωδικοί προϊόντων), μεγέθη που διαφέρουν ανάλογα με την «γκάμα» προϊόντων που παρέχει κάθε κατάστημα. Οι σημαντικότερες εξοικονομήσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα καταγραφούν σε στα αρτοσκευάσματα, στα αλλαντικά, στα δημητριακά και στα σνακς.

Τονίζεται ότι αυτοί οι υπολογισμοί αφορούν το ιδεατό σενάριο της μείωσης των τιμών σε πλήρη αντιστοιχία με την μείωση του ΦΠΑ, κάτι που όπως έχει ανακοινωθεί από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ θα πραγματοποιηθεί, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί εξίσου από την μικρή λιανική. Επίσης οι υπολογισμοί υποθέτουν ότι δεν θα αλλάξουν οι καταναλωτικές συνήθειες, π.χ. δεν θα στραφεί ο καταναλωτής στα προϊόντα με μειωμένο ΦΠΑ αυξάνοντας τις πωλήσεις τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις αλλαγές αυτές ο ΦΠΑ στην Ελλάδα παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπου ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ, είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%. Σημειώνεται ότι η εισαγωγή ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ. καφές) δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστεί στα παραπάνω στοιχεία.

Επιπλέον, ο αυξημένος ΦΠΑ είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων και των προμηθευτών του.

Η κυλιόμενη 6μηνιαία Έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) καταγράφει τις απόψεις των στελεχών επιχειρήσεων του κλάδου για τα κύρια κλαδικά θέματα και προκλήσεις που διεξήχθη τον Ιανουάριο 2019, κατέγραφε τον υψηλό ΦΠΑ ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα για τον κλάδο σε ποσοστό 45%.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα