Πατριάρχης Κύριλλος για Αγία Σοφία: Τα σχέδια Ερντογάν απειλή για τον χριστιανικό πολιτισμό

Στις ήδη πολλές αντιδράσεις κατά των σχεδίων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία ήρθε να προστεθεί ακόμα μία και μάλιστα όχι από τυχαίο πρόσωπο.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος επιτέθηκε στον τούρκο πρόεδρο με αφορμή την προσπάθειά του να μετατρέψει το ιστορικό μουσείο σε τζαμί και σε δηλώσεις του κάνει λόγο για «απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό».

«Κάθε απειλή του Ερντογάν κατά της Αγίας Σοφίας, αποτελεί συγχρόνως και απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό, και συνεπώς την πνευματικότητα και την ιστορία μας. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα δείξει την απαραίτητη σύνεση και ωριμότητα και τελικά δε θα προχωρήσει στις αλλαγές που σχεδιάζει.

Η διατήρηση της τρέχουσας, ουδέτερης κατάστασης της Αγίας Σοφίας, ενός από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του χριστιανικού πολιτισμού, έναν ναό – σύμβολο για εκατομμύρια Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, θα αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Τουρκίας, θα ενισχύσει τη διαθρησκευτική ειρήνη και αρμονία», ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος μόλις λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, έχοντας σοβαρές ανησυχίες. Περιμένουμε την επίσημη δημοσίευση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η μετατροπή του ναού σε τέμενος».

Ιερώνυμος: Δεν θα τολμήσουν να πειράξουν την Αγιά Σοφιά – Να βοηθήσει ο Θεός

«Εκείνοι παίζουν με όποια παιχνίδια τύχουν στα χέρια τους. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Πιστεύω δεν θα το τολμήσουν», δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στο mesogeios tv.

Εν συνεχεία, σε ερώτηση για τη στάση της Εκκλησίας και της Πολιτείας στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επισήμανε ότι η αντιμετώπιση ήταν συνετή. «Η Πολιτεία έκανε το καθήκον της και από ό,τι φάνηκε από την πορεία των πραγμάτων έδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά. Να βοηθήσει ο Θεός να μην έχουμε ξανά τέτοιες δοκιμασίες», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος προεξήρχε στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Θεοδώρου Σπηλιώτη, αδελφού του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευσταθίου, και πατέρα του πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Σπηλιώτη.

Νωρίτερα, του Όρθρου και της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, και συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Μάνης Χρυσόστομος και Σιατίστης Αθανάσιος, ενώ εντός του Ιερού Βήματος παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, εκτός του Αρχιεπισκόπου, οι μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Τριφυλίας Χρυσόστομος, Γόρτυνος Ιερεμίας, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Διαβάστε περισσότερα