Παραμένει το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το χρέος – Ώρα Ελλάδας στο Eurogroup

  • Άκαρπες οι διαβουλεύσεις των ΥΠΟΙΚ Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας με τους επικεφαλής ΕΚΤ, Eurogroup, ESM και ΔΝΤ
  • Δεν αναμένονται αποφάσεις σήμερα στο Eurogroup, καθώς αυτές θα ληφθούν στη συνεδρίαση του οργάνου της 21ης Ιουνίου, είτε με ΔΝΤ, είτε χωρίς
  • «Εξαιρετικά νέα η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο», δήλωσε ο Σεντένο
  • «Η Ελλάδα σέβεται τα συμφωνηθέντα, η σειρά των εταίρων της», τόνισε ο Μοσκοβισί
  • «Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο», το μήνυμα Λεμέρ
  • «Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα έχουν επανέλθει στην Ελλάδα – Ως τον Ιούλιο οι αποφάσεις για το χρέος», επισήμανε ο Ρέγκλινγκ

Χωρίς κάποιο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις που είχαν για το ελληνικό χρέος πριν από το Eurogroup ξεκίνησε στις 16.00 της Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας με τους επικεφαλής της ΕΚΤ, του Eurogroup, του ESM και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με «μενού» τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στον Καναδά, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7.

Στο σημερινό Eurogroup, το οποίο ξεκίνησε στις 16.00, τίθενται επί τάπητος όλες οι πτυχές για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις, καθώς αυτές θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.

«Εξαιρετικά νέα η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο», δήλωσε ο Σεντένο

Δίνοντας το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο πρόεδρος του οργάνου Μάριο Σεντένο χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά» νέα, καθώς συμφωνήθηκε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Βρισκόμαστε «κοντά» στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας η συμμετοχή του παραμένει «σημαντική». «Εργαζόμαστε μαζί και βασικός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος με επιτυχία», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα σέβεται τα συμφωνηθέντα, η σειρά των εταίρων της», τόνισε ο Μοσκοβισί

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «είμαστε πραγματικά στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος».

«Η Ελλάδα έδειξε ότι σέβεται τα συμφωνηθέντα και τώρα οι εταίροι της θα πρέπει να δείξουν ότι σέβονται κι αυτοί τα όσα έχουν συμφωνηθεί», σημείωσε παράλληλα ο γάλλος επίτροπος.

«Έχουμε θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Ιούνιο, στις 21 Ιουνίου, ώστε τον Αύγουστο να μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα και ότι αφήνουμε πίσω 10 χρόνια κρίσης στην Ευρωζώνη», ανέφερε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης είναι ένα πολύ θετικό σημάδι που δείχνει ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα συνεχίζεται«Είναι σημαντικό οι εταίροι της Ελλάδας να σεβαστούν τις δικές τους δεσμεύσεις», πρόσθεσε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι αναπόσπαστο σημείο της τελικής συμφωνίας για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο είναι να σχεδιαστεί ένα πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος, το οποίο θα είναι αξιόπιστο στις αγορές και το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα στο μέλλον.

«Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο», το μήνυμα Λεμέρ

«Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο», τόνισε  σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα έχουν επανέλθει στην Ελλάδα – Ως τον Ιούλιο οι αποφάσεις για το χρέος», επισήμανε ο Ρέγκλινγκ

«Εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της και εφαρμόσει μία αξιόπιστη αναπτυξιακή στρατηγική, μπορεί να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο», επισήμανε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα Cinco Días, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, με την ανάπτυξη να έχει επιστρέψει, τη δημοσιονομική κατάσταση να είναι σωστή και την ανταγωνιστικότητα να ανακάμπτει. «Η πρόοδος είναι ορατή στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη έχει επανέλθει, η δημοσιονομική κατάσταση είναι εν τάξει, η ανταγωνιστικότητα έχει επανέλθει», δήλωσε. Ωστόσο, όπως τόνισε, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να καταστεί η οικονομία πιο ανθεκτική.

Παράλληλα, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε πως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα υπάρξουν αποφάσεις για τη χορήγηση πρόσθετης ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα. «Συζητάμε τώρα πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Δεν είμαστε στο τέλος της διαδικασίας αυτής. Πιστεύω, όμως, ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα για μία πρόσθετη ελάφρυνση χρέους τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο».

 

 

πηγή