Παρακαταθήκη – «εφιάλτη» για την Ευρώπη αφήνει με «non paper» ο Σόιμπλε

  • Ζητά να αφαιρεθούν δυνατότητες και ευελιξίες από τους πολιτικούς ιθύνοντες, παρέχοντας μεγαλύτερη δύναμη στους τεχνοκράτες
  • Πρακτικά, θέλει να αφαιρεθεί ο έλεγχος των προϋπολογισμών των χωρών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ανατεθεί στον ESM
  • «Εφιάλτη» για την Ευρώπη χαρακτηρίζει το σχέδιο – παρακαταθήκη του γερμανού πολιτικού, σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος
  • Τι σημαίνει για τις χώρες που ενδέχεται να ζητήσουν αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους
  • «”Εγώ φεύγω, αλλά η παρακαταθήκη μου, μένει”, είναι σαν να λέει ο Σόιμπλε» σύμφωνα με την «Corriere».

Παρακαταθήκη – «εφιάλτη» να «στοιχειώνει» την Ευρώπη άφησε πίσω του, μέσω non paper, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά το «αποχαιρετιστήριο» Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Έτσι, μπορεί ο Σόιμπλε να αποχωρεί αλλά αφήνει πίσω του «παρακαταθήκη» εφάμιλλη της οκταετούς παρουσίας του, τόσο στο τιμόνι του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, αλλά και στα Eurogroup.

Συγκεκριμένα, ο γερμανός πολιτικός ζητά να δοθεί μεγαλύτερη δύναμη στους τεχνοκράτες, αφαιρώντας από τους πολιτικούς ιθύνοντες δυνατότητες και ευελιξίες, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την La Stampa, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ζητά να αφαιρεθεί, βαθμιαία, ο έλεγχος των προϋπολογισμών των χωρών μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και να ανατεθεί στον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας).

Βάσει του σχεδίου αυτού «θα είναι οι κυβερνήσεις που θα ελέγχουν τους εταίρους, με μια αυτόματη εφαρμογή των κανόνων, αποκλείοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βαθμιαία, μαλακώνει τους κανόνες της ΕΕ», αναφέρει η έγκυρη εφημερίδα La Repubblica.

H εφημερίδα της Ρώμης προσθέτει ότι «για την Ιταλία θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο όμως, είναι πολύ πιθανό να μην βρει ποτέ εφαρμογή». Διότι, όπως υπενθυμίζει, όλοι συμφωνούν στο να μετατραπεί ο ΕSM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά σήμερα το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, μόνον μια μειοψηφία στήριξε την γερμανική πρόταση για μετατροπή του σε «ελεγκτή των εθνικών προϋπολογισμών».

Η La Repubblica, παράλληλα, αναφέρει ότι «προέκυψε και μια σαφή πλειοψηφία κατά της αυτόματης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των χωρών που στο μέλλον θα ζητήσουν ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια». Η εφημερίδα γράφει , επίσης, ότι ο στόχος των Γερμανών είναι, όπως φαίνεται, να μπλοκάρουν κάθε μεταρρύθμιση του ενιαίου νομίσματος, κάτι που θα αύξανε το βάρος των πολιτικών στην φάση της λήψης αποφάσεων.

H εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει ότι «η Γερμανία θέλει να εφαρμοσθεί το σχέδιό της, πάση θυσία» και ότι «μεταξύ των άλλων, στο κείμενό του, ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών «αρνείται κάθε μορφή κοινού προϋπολογισμού, για τις χώρες της ζώνης του ευρώ».

«Ο Σόιμπλε, ουσιαστικά, λέει: “Εγώ φεύγω, αλλά η παρακαταθήκη μου, μένει”» γράφει, τέλος, η «Corriere».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή