«Παράθυρο» Ντράγκι για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση

  • «Η ΕΚΤ θα αποφασίσει αν θα συνεχιστεί το Waiver μετά από μια θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ»
  • Όλα όσα απάντησε σε ερωτήσεις ελλήνων ευρωβουλευτών
  • «Είναι η πρώτη φορά που ο Ντράγκι αναφέρει την Ελλάδα και το QE στην ίδια πρόταση», μετά από πολύ καιρό, σχολίασε ο οικονομικός αναλυτής Alberto Gallo

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα από την οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να αποδέχεται κατ’εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα (waiver), μετά την αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα κάνει η Τράπεζα και εφόσον αυτή είναι θετική.

Παράλληλα, ο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE):

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει waiver. Η φυσιολογική ερώτηση είναι αν η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μέρος του QE όσο υφίσταται το πρόγραμμα και το waiver, δήλωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου και του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, o πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε τα εξής: «Για να συνεχιστεί το Waiver μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή μετά τις 20 Αυγούστου, θα πρέπει να υπάρξει η θετική αξιολόγηση από την πλευρά της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚT θα κάνει τη δική της αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και την αξιολόγηση της διαχείρισης των κινδύνων, μετά την έγκριση της τελευταίας απόφασης του Eurogroup από τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης και μετά τις απαραίτητες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ο Μ. Ντράγκι, σημείωσε, επίσης, ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 20 Αυγούστου, δεν εγγυάται την συνέχιση του waiver, παρά μόνο αν η αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική.

«Είναι η πρώτη φορά που ο Ντράγκι αναφέρει την Ελλάδα και το QE στην ίδια πρόταση», μετά από πολύ καιρό, σχολίασε ο οικονομικός αναλυτής Alberto Gallo σε ανάρτησή του στο Twitter.

πηγή