«Παράθυρο» και από Ρέγκλινγκ στη μη μείωση των συντάξεων – «Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος»

Με θετικό τρόπο αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τη μη μείωση των συντάξεων το 2019, γεγονός που επιβεβαιώνεται και με τις τελευταίες δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με την προ ολίγων ημερών έγκριση του ελληνικού προσχεδίου του προϋπολογισμού από την Κομισιόν

Εξάλλου και με τον πιο επίσημο τρόπο και από το στόμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες ημέρες η έγκριση του προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει ότι η μη περικοπή των συντάξεων δεν είναι πλέον ένα σενάριο, αλλά γεγονός.

Με τη σειρά του την Τρίτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το ζήτημα, ωστόσο, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Και αυτό είναι θετικό. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Γι’ αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Φυσικά το πλεόνασμα μπορεί να δοθεί στις συντάξεις, ή σε μέτρα ανάπτυξης όπως η μείωση της φορολογίας. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι το θέμα που συζητάμε είναι θετικό και όχι πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις, παρά μόνο να μην αντιστραφούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων», επανέλαβε ο επικεφαλής του ΕΜΣ.

O ίδιος τόνισε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει το Eurogroup, ωστόσο δεν θέλησε να προσδιορίσει σε ποια ακριβώς χρονική στιγμή.

«Ανησυχούμε για την Ιταλία»

Στη συνέχεια ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας προκαλούν ανησυχία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό καθώς η μετάδοση μέχρι στιγμής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει «πολύ περιορισμένη».

«Ανησυχούμε για την Ιταλία», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αποτελούν κίνδυνο τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης. Τόνισε ωστόσο πως τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας είναι διαφορετικά απ’ αυτά της Ελλάδας.

Ο Ρέγκλινγκ προειδοποίησε για τα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, αλλά υπογράμμισε ότι τα τραπεζικά προβλήματα της χώρας είναι διαφορετικά από αυτά που βίωσαν οι ισπανικές τράπεζες όταν η Μαδρίτη ζήτησε τη στήριξη του ESM το 2012.

«Στην ίδια την Ιταλία υπάρχει μετάδοση στον τραπεζικό κλάδο», καθώς μειώνεται η αξία του ιταλικού χρέους που διακρατούν οι τράπεζες, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι αυτό αντανακλάται στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.

Πρόσθεσε ότι «μια ή δύο» ελληνικές τράπεζες επλήγησαν μερικώς από τη μετάδοση από την Ιταλία, αλλά είπε τα προβλήματα σε αυτές τις τράπεζες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ήταν επίσης αποτέλεσμα των πολύ υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενου χρέους.

Διαβάστε περισσότερα