Ο Τραμπ επιχειρεί να ανατρέψει το Obamacare με εκτελεστικό διάταγμα

Απογοητευμένος από την αδυναμία του Κογκρέσου να καταργήσει το Obamacare, ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, σε μία προσπάθεια να ανατρέψει τον ασφαλιστικό νόμο που είχε περάσει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα.

Δείτε επίσης: Νέα ήττα Τραμπ: Απέτυχε ακόμη μία προσπάθεια κατάργησης του Obamacare

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ ανοίγει τον δρόμο σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν πακέτα καλύψεων που εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του Obamacare, ενδεχομένως χειρότερης ποιότητας αλλά και λιγότερο ακριβά.

«Δεν θα στοιχίσει σχεδόν τίποτα στην αμερικανική κυβέρνηση αλλά οι άνθρωποι θα έχουν καλή, πολύ καλή περίθαλψη. Και όταν λέω άνθρωποι, μιλώ για εκατομμύρια και εκατομμύρια» είπε ο πρόεδρος κατά την τελετή υπογραφής του διατάγματος αυτού.

Για τους Δημοκρατικούς ωστόσο πρόκειται για ένα «σαμποτάζ» στο σύστημα υγείας. «Αν το σύστημα επιδεινωθεί, κάτι για το οποίο δεν αμφιβάλουμε, την ευθύνη θα φέρει ο πρόεδρος» είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερα.

Εκτιμάται ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να εφαρμοστεί το διάταγμα, το οποίο δεν αφορά παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)

πηγή