Ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ με τους 143 νεκρούς – 19 χρόνια από τη μέρα που ο Εγκέλαδος «ξύπνησε» στην Πάρνηθα (εικόνες – video)

Τραγικές μνήμες ξυπνά η σημερινή ημέρα καθώς συμπληρώνονται 19 χρόνια από το χτύπημα της φονικής δόνησης στην Αθήνα.

Ήταν 7 Σεπτεμβρίου του 1999. Τα ρολόγια έδειχναν σχεδόν 3.00 το μεσημέρι όταν η γη άρχισε να τρέμει. Λίγες ώρες αργότερα όλοι μιλούν για τον φονικότερο σεισμό του τελευταίου μισού αιώνα στην Ελλάδα.

Τραγικός απολογισμός 143 νεκροί, 700 τραυματίες, 100.000 άστεγοι και οι πάνω από 30 καταρρεύσεις κτιρίων.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Γενικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε αρχικά πως ο σεισμός προκλήθηκε από ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας. Με βάση τη μελέτη δορυφορικών δεδομένων που εξετάζουν την παραμόρφωση καθ’ ύψος του εδάφους και όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα από σεισμολογική μελέτη (έγινε το 2008 αποδεκτή και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο) βρέθηκε ότι έγιναν δύο σεισμοί, μεγέθους 5,8 και 5,5 Ρίχτερ, σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο.

Μενίδι, Μεταμόρφωση, Άνω Λιόσια, Κάτω Κηφισιά, Ερυθραία, Περιστέρι, Νέα Φιλαδέλφεια, Πετρούπολη, Θρακομακεδόνες, Ελευσίνα ήταν οι περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο.

Από τους συνολικά 143 νεκρούς, οι 79 ήταν σε έξι κτίρια και συγκεκριμένα 39 στη «Ρικομέξ», 8 στη«Φαράν», 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη στη Μεταμόρφωση, 7 στη μοιραία οικοδομή στην οδό Πίνδου της Νέας Φιλαδέλφειας, 3 στο εργοστάσιο «Φιλοπλάστ ΕΠΕ» και 6 στο εργοστάσιο «ΒΙΟΚΥΤ».

Βίντεο – ντοκουμέντο από την πολυκατοικία στη Μεταμόρφωση

Για την κατάρρευση πολυκατοικίας στην οδό Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση τα αδικήματα παραγράφηκαν. Στην πολυκατοικία έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, ενώ οι πυροσβέστες ανέσυραν ζωντανά δύο μικρά παιδιά στην αγκαλιά του νεκρού πατέρα τους.

39 νεκροί στη Ροκομέξ

Η Ρικομέξ είχε υποστεί ζημιές κάποια χρόνια νωρίτερα από πυρκαγιά, ωστόσο συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά.

Η εταιρεία κήρυξε πτώχευση το 2004. Από την εκδίκαση της υπόθεσης το 2007, από τους 33 κατηγορούμενους για την κατάρρευση του εργοστασίου όλοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες με ασαφή αιτιολογία. Σε συγγενείς θυμάτων δόθηκαν αποζημιώσεις που 17.000 ευρώ για νεκρό αδελφό, 30.000 ευρώ για νεκρό γονιό και 40.000 ευρώ για κάθε νεκρό παιδί.

Το Μάιο του 2010 αποφασίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η Νομαρχία έχει αυτοτελείς ευθύνες, καθώς δεν διενήργησε σωστά τους προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους στην κατασκευή του εργοστασίου και έπρεπε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων με 18 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά το 2012 αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η καταβολή 13 εκατομμυρίων ευρώ σε συγγενείς των θυμάτων από τους πόρους της περιφέρειας.

Επτά νεκροί στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η οικοδομή της Ν. Φιλαδέλφειας, στην οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, είχε ζημιές από το σεισμό του 1981, ωστόσο οι κάτοικοι συνέχιζαν να ζουν κανονικά σε αυτή. Στην πολυκατοικία αυτή λειτουργούσε κατάστημα της αλυσίδας Dia.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα η κατάρρευση της οικοδομής έγινε λόγω των μετατροπών που πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες της εν λόγω επιχείρησης. Τελικά, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αθώωσε ομόφωνα τους ιδιοκτήτες του καταστήματος, τον αρχιτέκτονα της οικοδομής, τον πολιτικό μηχανικό, τον εργολάβο και των εκπρόσωπο του καταστήματος.

πηγή