Ο ΣΕΒ ζητά αύξηση στο επίδομα ανεργίας και στους μισθούς των νοσοκομειακών

Είχαμε συνηθίσει τον ΣΕΒ να είναι πολύ αρνητικός ακόμα και στη λέξη “αύξηση” όταν μιλάμε για τους μισθους και τα επιδόματα, αλλά φαίνεται ότι ο κορονοϊός αλλάζει πολλά πράγματα.

Ο ΣΕΒ λοιπόν στις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, λόγω του κορονοϊού προτείνει αύξηση του επιδόματος ανεργίας, επιμήκυνση της περιόδου καταβολής του, μετατάξεις στο Δημόσιο αλλά και αυξήσεις μισθών στον τομέα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, ενώ παράλληλα ζητά, έστω προσωρινά αύξηση στις αμοιβές των ανθρώπων που εργάζονται στη Δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σημερινό δελτίο οικονομικών εξελίξεων προβλέπουν:

– Να εξετασθεί σημαντική αύξηση και επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας, για εργαζόμενους που θα βρεθούν στο δρόμο, εάν κλείσουν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.

– Να εξετασθεί, συμπληρωματικά, η αύξηση των πιστωτικών γραμμών στους ενήμερους πελάτες των τραπεζών, με το κράτος να αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση ή την εγγύησή τους, για σύντομο χρονικό διάστημα.

-Να ληφθεί μέριμνα για τους ανθρώπους που απασχολούνται στην παραοικονομία που παράγουν το ¼ περίπου του ΑΕΠ της χώρας, χωρίς να καταγράφεται.

Οι 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία υπερβάλλουν εαυτόν, και οι μισθοί τους πρέπει να αυξηθούν προσωρινά. Υπάρχουν, επίσης, δομές του Δημόσιου Τομέα που εργάζονται πυρετωδώς για την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων που έχουν αναγγελθεί. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης πόρων, ή μετατάξεων σε υπηρεσίες όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε προσωπικό, έτσι ώστε να στηριχθούν οι άνθρωποι που τα δίνουν όλα για να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο.

Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι η λήψη περιοριστικών μέτρων για την οικονομική δραστηριότητα «πρέπει, να γίνεται με φειδώ, και με πλήρη γνώση όχι μόνο των επιδημιολογικών παραμέτρων αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων, δεδομένων και των εισοδηματικών περιορισμών στη λειτουργία του κράτους, για να διαφυλάξουμε όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την οικονομική ελευθερία και τις δημοκρατικές μας παραδόσεις».

Τέλος ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι το έλλειμμα φέτος φαίνεται να αυξάνει κατά τεκμήριο κατά 3,5 δισ. ευρώ το μήνα περίπου λόγω των μέτρων, και κατά 2,5 δισ. ευρώ το μήνα λόγω της μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων από την απώλεια οικονομικής δραστηριότητας. Δηλαδή η επιβάρυνση του προϋπολογισμού φαίνεται να είναι γύρω στα 6 δισ. ευρώ το μήνα ή περίπου 3% του παλαιού ΑΕΠ. Συνεπώς, η επιβάρυνση του ετήσιου ελλείμματος είναι 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για 2 μήνες, 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, για 3 μήνες, κ.ο.κ.

Πηγή: Ο ΣΕΒ ζητά αύξηση στο επίδομα ανεργίας και στους μισθούς των νοσοκομειακώνaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα