Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Γιάννη Σπανό

Μετά τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη Γιάννη Σπανού, ο πολιτικός κόσμος, από διαφορετικές αφετηρίες, εξέφρασε το δικό του «αντίο» στον τραγουδοποιό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι Έλληνες χάνουν ένα κομμάτι από την τρυφερότητα και σεμνότητα που τους δώρισαν οι νότες του

Το δικό του «αντίο» στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, «πατέρα» του Νέου Κύματος, Γιάννη Σπανό που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, σε ηλικία 85 ετών, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε πως, με τον θάνατο του Γιάννη Σπανού, οι Έλληνες «χάνουν ένα κομμάτι από την τρυφερότητα και σεμνότητα που τους δώρισαν οι νότες του» και συμπλήρωσε: «Όσοι μεγαλώσαμε με τα τραγούδια του θα τον θυμόμαστε πάντα μέσα από αυτά».

Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη

Μενδώνη: Η συμβολή του στην ελληνική μουσική είναι ανεκτίμητη

Έτσι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη τόνισε πως «η σπουδαιότητα της μουσικής του θα αναγνωρίζεται για πολλές ακόμη δεκαετίες στο μέλλον», ενώ συμπλήρωσε πως «με τη διακριτικότητα, την ευγένεια, την ευαισθησία και τη δύναμη των μελωδιών του, ο Γιάννης Σπανός ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, εκείνους που διαμόρφωσαν την ελληνική μουσική των τελευταίων δεκαετιών».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «ο Γιάννης Σπανός ευτύχησε να συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές και να δει τα τραγούδια του να γίνονται κοινό κτήμα, μέρος του σύγχρονου πολιτισμού μας. Από την έναρξη της καριέρας του στη Γαλλία, όπου υπηρέτησε το γαλλικό chanson, μέχρι την καθοριστική του συνεισφορά στο Νέο Κύμα, τη μελοποίηση ποίησης με τις Ανθολογίες του, τις μουσικές του για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ο Γιάννης Σπανός γνώριζε πώς να αγγίζει την καρδιά και το συναίσθημα. Η συμβολή του στην ελληνική μουσική είναι ανεκτίμητη. Η απουσία του θα είναι αισθητή».

ΚΚΕ: Ο Γιάννης Σπανός άφησε βαθύ χνάρι στο μουσικό τοπίο

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του συνθέτη Γιάννη Σπανού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Η απώλεια του συνθέτη Γιάννη Σπανού έκοψε το νήμα μιας πολύχρονης δημιουργικής πορείας, που άφησε βαθύ χνάρι στο μουσικό τοπίο.

Ο Γιάννης Σπανός υπήρξε ένας σπουδαίος μελωδός, που συνέδεσε τη μουσική του δημιουργία με ένα ευρύ φάσμα στίχων από την ποίηση του μεσοπολέμου μέχρι την ποίηση του σήμερα. Υπήρξε ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε και έδωσε όνομα στο μουσικό ρεύμα που αναπτύχθηκε κυρίως στις μπουάτ της Πλάκας στα μέσα της δεκαετίας του ’60, το «Νέο Κύμα», μεταφράζοντας στα ελληνικά το γαλλικό όρο «Nouvelle Vague«. Ταυτόχρονα με την ίδια άνεση μπορούσε να συνθέτει γνήσια λαϊκή μουσική, επιμένοντας πάντα να βασίζεται και να αναδεικνύει τον στίχο.

Παρ’ όλη την επιτυχία που γνώρισε παρέμεινε πάντα ένας σεμνός υπηρέτης της τέχνης, ένας πολύτιμος συνεργάτης των μεγάλων ερμηνευτών που συνεργάστηκαν μαζί του.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Πηγή: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Γιάννη Σπανόaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα