Ο κορονοϊός «στέλνει» σε ύφεση την ΕΕ – «Βουτιά» και στα χρηματιστήρια (video)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει ύφεση φέτος λόγω του αντίκτυπου από την κρίση του κορονοϊού στην οικονομία της, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

«Προφανώς αναμένουμε ύφεση κατά τη διάρκεια του 2020», δήλωσε ο Μπρετόν στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business.

«Πριν την κρίση, (αναμέναμε) περίπου 1,4% (οικονομική) ανάπτυξη για το σύνολο της ηπείρου, τώρα αναμένουμε αρνητικό αντίκτυπο μεταξύ 2% και 2,5%», πρόσθεσε.

Κατρακυλούν οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών

Βουτιά σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς η πανδημία του κορονοϊού πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με τη δραστική νομισματική χαλάρωση να μην καθησυχάζει τους επενδυτές για την αυξανόμενη ζημιά στην οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 4,5% στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2013. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 5,62%, στις 3.886,82 μονάδες. Το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 5,04%, στις 8.766,95 μονάδες, ενώ με πτώση 5,78% ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Λονδίνο. Το χρηματιστήριο στη Μαδρίτη σημείωσε βουτιά σχεδόν 7%.

Χθες, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) μείωσε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν σε μια ακόμα έκτακτη κίνηση, λέγοντας ότι η πανδημία έχει «βαθύ» αντίκτυπο στην οικονομία. Κεντρικές τράπεζες στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ακολούθησαν με τα δικά τους μέτρα, αλλά δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την πτώση των διεθνών χρηματιστήριων.

Οι μετοχές ενέργειας ακολούθησαν την βουτιά των τιμών πετρελαίου, ενώ οι μετοχές των αεροπορικών εταιρίων EasyJet, IAG –ιδιοκτήτρια της British-Airways– και η Air France-KLM ήταν μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη STOXX 600.

Πηγή: Ο κορονοϊός «στέλνει» σε ύφεση την ΕΕ – «Βουτιά» και στα χρηματιστήρια (video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα