Ο κορονοϊός «έκλεισε» και το… Έβερεστ

Η Κίνα ματαίωσε όλες τις άδειες για το όρος Έβερεστ εξαιτίας του κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη οι διοργανωτές αυτών των αποστολών ενόψει της εαρινής περιόδου ορειβασίας στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Τον περασμένο χρόνο, την εαρινή αυτή περίοδο, που εμφανίζεται ένα παράθυρο καλοκαιρίας, 885 ορειβάτες -αριθμός ρεκόρ- ανέβηκαν στην κορυφή του Έβερεστ, 644 από αυτούς από το Νεπάλ και 241 από τη βόρεια πλευρά στο Θιβέτ.

Η πλευρά του Νεπάλ παραμένει ανοιχτή επί του παρόντος παρότι κάποιοι διοργανωτές ορειβατικών αποστολών έχουν δεχτεί ακυρώσεις και οι ορειβάτες έχουν κληθεί να καταθέσουν ένα πρόγραμμα 14 ημερών και ιατρικές βεβαιώσεις.

Οι κινεζικές αρχές «μας ειδοποίησαν ότι το βουνό θα κλείσει από τη βόρεια πλευρά του», δήλωσε στο AFP ο Λούκας Φέρτενμπαχ της εταιρείας που εδρεύει στην Αυστρία, Furtenbach Adventures.

Ο ίδιος είπε ότι θα μεταφέρει τους 11 πελάτες του στο Νεπάλ.

Τουριστικές περιοχές στο Θιβέτ είναι κλειστές από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το τοπικό τουριστικό γραφείο. Η Ορειβατική Ένωση Κίνας-Θιβέτ, η οποία εκδίδει τις άδειες, δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Μια άλλη εταιρεία, η Alpenglow Expeditions, ματαίωσε τα σχέδιά της που αφορούν στο Έβερεστ.

Ακυρώσεις έχουν σημειωθεί και σε κάποιες εταιρείες στο Νεπάλ.

«Είχαμε κρατήσεις από 23 ορειβάτες, αλλά δύο γκρουπ ήδη ματαίωσαν. Πιθανόν να έχουμε μόλις 8 με 10 ορειβάτες αυτόν τον χρόνο», δήλωσε ο Πασάνγκ Τενζέ Σέρπα της εταιρείας Pioneer Adventure.

Το Έβερεστ προσελκύει εκατοντάδες ορειβάτες από όλον τον κόσμο κάθε Άνοιξη, όταν ανοίγει ένα παράθυρο καλοκαιρίας στο διάστημα ανάμεσα στο τέλος Απριλίου και στο τέλος Μαΐου, προκαλώντας αύξηση στις κρατήσεις ορειβατών για την κορυφή.

Μέχρι στιγμής το Νεπάλ έχει μόνο ένα κρούσμα του κορονοϊού.

Η χώρα έχει αναστείλει τις βίζες εισόδου για τους επισκέπτες που προέρχονται από οκτώ χώρες, οι οποίες έχουν πληγεί σφόδρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέτουν από πριν αίτηση για έκδοση βίζας και πιστοποιητικό υγείας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Ο κορονοϊός «έκλεισε» και το… Έβερεστaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα