Ούρσουλα Λε Γκoυίν – Σαν σήμερα έσβησε η φωνή της φαντασίας

Μια μέρα σαν και σήμερα, 22 Ιανουαρίου το 2018, μία από τις μεγαλύτερες δημιουργούς στον χώρο της φαντασίας (επιστημονικής και ηρωικής), η Ούρσουλα Λε Γκoυίν (γνωστή και ως Λε Γκέν)«φεύγει» από τη ζωή, για να ταξιδέψει για πάντα στις ακτές του κόσμου που αυτή έπλασε με λέξεις, της Γαιοθάλασσας.

Ποια ήταν η Ούρσουλα Λε Γκoυίν

Η Ούρσουλα Λε Γκουίν (Ursula Le Guin, γνωστή και ως Λε Γκεν, γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1929, στo Mπέρκλει της Καλιφόρνια, από οικογένεια καλλιτεχνών και συγγραφέων. Η μητέρας της ήταν η Θίοντορα Κρόεμπερ και πατέρας της ο ανθρωπολόγος Άλφρεντι Κρόεμπερ.

Σπούδασε αρχικά γαλλική φιλολογία και αργότερα ξεκίνησε τις σπουδές της σε διδακτορικό επίπεδο, κάτι όμως που εγκατέλειψε μετά τον γάμο της, το 1953, με τον ιστορικό Τσάρλς Λε Γκουίν. Ξεκίνησε να γράφει επαγγελματικά στις αρχές του 1950 και δε σταμάτησε ποτέ, μέχρι και τον θάνατο της το 2018.

Η πιο γνωστή δημιουργία της είναι η σειρά των βιβλίων της Γαιοθάλασσας, όμως έχει γράψει πληθώρα έργων, σε κάθε είδος. Πολλοί θεωρούν το «Το Αριστερό Χέρι του Σκοταδιού» (1969) ως το αριστούργημα της, ενώ άλλα γνωστά της έργα είναι το «Ο Αναρχικός των Δύο Κόσμων», «Στην Άλλη Πλευρά του Ονείρου» κα.

Είχε βραβευτεί με τα βραβεία Hugo και Nebula, και ήταν η πρώτη γυναίκα που τα κατέκτησε.Το κοινωνικό φύλο, ο σεξισμός, ο φεμινισμός, η πολιτιστική αποξένωση, οι κοινωνικές δομές, είναι στο επίκεντρο των προβληματισμών της ενώ το έργο της αποτελεί συγχρόνως κοινωνικοπολιτικό σχόλιο.

(Mε πληροφορίες από wikipedia)

Πηγή: Ούρσουλα Λε Γκoυίν – Σαν σήμερα έσβησε η φωνή της φαντασίαςaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα