Οργισμένη επίθεση της Τουρκίας σε ΕΕ και Ελλάδα – «Καταπατούσαν την ΑΟΖ της Λιβύης»

Το βράδυ της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου, μετά τη δήλωση αλληλεγγύης αρκετών χωρών της ΕΕ προς την Ελλάδα, το τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε μια οργισμένη ανακοίνωση εναντίον της ΕΕ και της Ελλάδας, κατηγορώντας την πρώτη πως είναι αναρμόδια για εκφέρει άποψη για υφαλοκρηπίδα και τη δεύτερη πως καταπατούσε την ΑΟΖ της Λιβύης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τo Συμβούλιο της ΕΕ με την απόφαση την οποία έλαβε με τη δικαιολογία αλληλεγγύης, συνεχίζει να γίνεται εκπρόσωπος των μαξιμαλιστικών, άδικων και σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο παράνομων θέσεων του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας.
Όπως έχουμε αναφέρει και νωρίτερα η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει τις περιοχές ευθύνης στις θάλασσες. Με τον ίδιο τρόπο η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστήριο. Και δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκιάς- Λιβύης, το οποίο υπογράφηκε με κανονικό τρόπο και σύμφωνα με το τυπικό.

Oταν οι Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, χωρίς να έχει δικαίωμα και σαν να είναι κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί υπέγραφε συμφωνίες με τις χώρες τις περιοχής το 2003, 2007 και το 2010 που ήταν εναντίον των συμφερόντων ΤΩΝ Τουρκοκυπρίων η ΕΕ σιωπούσε και όταν Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης η ΕΕ έκλεινε τα μάτια. Αυτή η στάση της ΕΕ απέναντι μας είναι μια απόδειξη της διαφορετικής πολιτικής που τηρεί.

Αυτή η στάση δεν θα μας σταματήσει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά την καταδίκη της Συνόδου Κορυφής για τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης που αφορά καθορισμό θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Πηγή: Οργισμένη επίθεση της Τουρκίας σε ΕΕ και Ελλάδα – «Καταπατούσαν την ΑΟΖ της Λιβύης»altsantiri

Διαβάστε περισσότερα