Οργή στην Τουρκία για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ – Νέες απειλές για τα εντάλματα σύλληψης

Πανικό και οργή έχει προκαλέσει στην Τουρκία και σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια της χώρας η είδηση ότι η Κύπρος εξέδωσε 16 διεθνή εντάλματα σύλληψης για τα μέλη των πληρωμάτων του πλωτού γεωτρύπανου «Πορθητής» και των σκαφών που υποστηρίζουν τις εργασίες του.

«Βράζει», λοιπόν, η Τουρκία για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι γείτονές μας αναφέρουν πως όποιος κάνει κίνηση για συλλήψεις τότε αυτοί θα «απαντήσουν».«Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ» δήλωνε, άλλωστε, πρόσφατα το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ύστερα από την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο προειδοποίησε ότι «θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση», ήταν η σειρά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να πάρει θέση. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ερντογανικού AKP Ομέρ Τσελίκ, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τοποθετήθηκε στο ζήτημα μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο «Twitter», αναφέροντας, χαρακτηριστικά: «Καθαρή πρόκληση η απόφαση σύλληψης του πληρώματος του “Πορθητή”».

Ο Τσελίκ τόνισε συγκεκριμένα ότι «αποτελεί καθαρή πρόκληση η απόφαση σύλληψης του προσωπικού του γεωτρύπανού μας “Πορθητή” και των διευθυντών των ξένων εταιρειών που συνεργάζονται με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO), όπως αναφέρουν δημοσιεύματα».

Ο τούρκος αξιωματούχος στη συνέχεια περιέγραψε με έναν άκρως ανορθόδοξο όρο την Κυπριακή Δημοκρατία σημειώνοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Καταλήγοντας, ο Τσελίκ ανέφερε ότι «η προσπάθεια να αγνοηθούν οι Τουρκοκύπριοι ή να γίνει σφετερισμός των δικαιωμάτων τους είναι πολιτική ματαιότητα. Θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή την εικονική πολιτική και να επιστρέψουν στον πραγματικό κόσμο».

Είναι χαρακτηριστικο πως οι Τούρκοι, εκτός των άλλων ενεργειών τους, ενοικίασαν ένα νορβηγικό σκάφος, χωρίς προσωπικό, και το εγκατέστησαν στην Αττάλεια εντός της τουρκικής AOZ. Ο λόγος που το έκαναν είναι για να εμφανίσουν τους εργαζόμενους στο «Φατίχ», που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι δήθεν εργάζονται στο νορβηγικό σκάφος, ώστε να αποφύγουν τα διεθνή εντάλματα συλλήψεις.

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι διεκδικούν 17 ελληνικά νησιά και μια βραχονησίδα, ενώ στη γειτονική χώρα αποτελεί… κοινό μυστικό ότι στις 23 Ιουνίου. Εάν, τελικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… χάσει το δήμο της Κωνσταντινούπολης, τότε θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση.

Να θυμίσουμε ότι το περασμένο Σάββατο (8/6) οι ΗΠΑ, δια στόματος του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, έστειλαν ένα σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, αναφέροντας: «Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούν τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ως προκλητικές και την έχουν ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες». Ο Μάθιου Πάλμερ μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Των παραπάνω δηλώσεων είχε προηγηθεί η προκλητική εξαγγελία της Τουρκίας για τα πλωτά γεωτρύπανα που θα συνοδεύονται από φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε περισσότερα