Ολυμπιακοί Αγώνες: Κερδίζει έδαφος η μετάθεση για την άνοιξη του 2021 – Διατηρούν τις θέσεις οι αθλητές που έχουν προκριθεί

Όλοι οι αθλητές που είχαν προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 θα κρατήσουν τις θέσεις τους για τη διοργάνωση, που θα διεξαχθεί τον επόμενο χρόνο, μετά την αναβολή τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή (27/03) από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Την ίδια ώρα, η ΔΟΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο την άνοιξη του 2021…

Η ΔΟΕ και οι ιάπωνες διοργανωτές αποφάσισαν την αναβολή του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη (24/07-9/08) την Τρίτη (24/03), αλλά, επιβεβαίωσαν ότι όσοι από τους 11.000 αθλητές που θα αγωνιστούν στο Τόκιο, που είχαν ήδη προκριθεί θα διατηρήσουν αυτό το προνόμιο.

Η ΔΟΕ δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των κενών θέσεων για κάθε άθλημα των Αγώνων θα παραμείνει ο ίδιος και για τον επόμενο χρόνο. «Το 57% που έχουν ήδη προκριθεί θα διατηρήσουν την θέση τους και ο στόχος είναι να διατηρηθούν τα ίδια ποσοστά αθλητών σε όλα τα αθλήματα», δήλωσε αξιωματούχος της ΔΟΕ.

Ο ιός έχει προκαλέσει χάος με τις αναβολές όλων των αθλητικών γεγονότων, οδηγώντας στην αναβολή πολλών προκριματικών αγώνων για τους Ολυμπιακούς σε πολλά αθλήματα. Οι αθλητές έχουν επίσης περιορίσει τις προπονήσεις τους λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για να σταματήσουν τη διάδοση. Αν και αυτό ήταν ένα τεράστιο χτύπημα για την Ιαπωνία, η οποία έχει επενδύσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία των Αγώνων, η απόφαση της αναβολής τους ήταν μια ανακούφιση για χιλιάδες αθλητές σε όλο τον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο την άνοιξη του 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας «Nikkei» την Παρασκευή (27/03), που επικαλείται πηγές προσκείμενες στη ΔΟΕ.

Η ύπαρξη σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων, που είναι προγραμματισμένες για το επόμενο καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που ήδη είχαν εκφραστεί, αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι στο Τόκιο (ζέστη και υγρασία), είναι οι παράγοντες που προτάχθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, με εκπροσώπους των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών την Πέμπτη (26/03).

Σύμφωνα με πληροφορίες του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου της Ιαπωνίας (NHK), συζητήθηκε και η πιθανότητα μεταφοράς των Αγώνων το φθινόπωρο του 2021, κάτι που αντικρούει, όμως, στη δέσμευση που ανέλαβαν ΔΟΕ και διοργανωτές, όταν ανακοίνωσαν την αναβολή της διοργάνωσης για τον επόμενο χρόνο, όχι αργότερα από το καλοκαίρι.

Ο Υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, Σέικο Χασιμότο, τόνισε ότι «οι ημερομηνίες θα καθοριστούν αφού ακούσουμε τις απόψεις της ΔΟΕ, της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο και της οργανωτικής επιτροπής. Θα παρακολουθούμε στενά την όλη διαδικασία και θα συνεργαστούμε στη λήψη της καλύτερης δυνατής απόφασης».

«Η απόφαση θα ληφθεί ανάλογα με τη βιωσιμότητα του προγράμματος και την διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού στην πρωτεύουσα», δήλωσε από την πλευρά της η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κοϊκε, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής «Τόκιο 2020», Τοσίρο Μούτο, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθεί γρήγορα η απόφαση για το νέο προγραμματισμό των Αγώνων, ώστε να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

Στίβος-Diamond League: Αναβλήθηκαν λόγω κορονοϊού και οι διοργανώσεις σε Στοκχόλμη, Νάπολι και Ραμπάτ

Τα Diamond League της Στοκχόλμης, της Νάπολι και του Ραμπάτ, που ήταν προγραμματισμένα να διεξαχθούν μέσα στο Μάιο, αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή (27/03) οι διοργανωτές.

Πλέον, μετά την εξέλιξη αυτή, τα Diamond League που δεν θα πραγματοποιηθούν στος αρχές του 2020, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της νόσου, γίνονται 5, καθώς έχουν ήδη αναβληθεί και οι διοργανώσεις της Ντόχα και στην πόλη της Κίνας που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Ολυμπιακοί Αγώνες: Κερδίζει έδαφος η μετάθεση για την άνοιξη του 2021 – Διατηρούν τις θέσεις οι αθλητές που έχουν προκριθείaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα