Οι θεωρίες συνωμοσίας για τη Νοτρ Νταμ – Ο άνδρας με το κίτρινο πουκάμισο, οι Ιησουίτες και το… κοριτσάκι

Ενώ οι επίσημες  εισαγγελικές έρευνες φαίνεται πως προσανατολίζονται στο ατύχημα ως αίτιο της μεγάλης φωτιάς που παραλίγο να καταστρέψει την επιβλητική Παναγία των Παρισίων, τη Δευτέρα 15 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα για τους καθολικούς,  το Διαδίκτυο «έχει πάρει φωτιά», προσπαθώντας να «ανακαλύψει» τους «πραγματικούς υπαίτιους» της πυρκαγιάς, τόσο στη Γαλλία, όσο και… στην Ελλάδα. Δυστυχώς στη δεύτερη κυριαρχεί ένα πιο μοιρολατρικό, θρησκόληπτο στοιχεία.

Στην κεντρική σκηνή των συνωμοσιολόγων όμως, οι θεωρίες καλά κρατούν. Ένας συνεργάτης του Time Magazine έγραψε στο Twitter ότι ένας «φίλος Ιησουίτης» του ανέφερε ότι υπάλληλοι του καθεδρικού έκαναν λόγο για εγκληματική ενέργεια, για εμπρησμό του ναού. Στη συνέχεια όμως διέγραψε την ανάρτηση, κάτι που απλά «έριξε λάδι στη φωτιά».

Άλλοι αναφέρουν πως υπάρχουν μαρτυρίες για έναν άνθρωπο που ήταν μόνος του μέσα στο κτίριο λίγο πριν τη φωτιά, ή πως ακόμα ανέβηκε στη στέγη, φορώντας ένα… κίτρινο γιλέκο.

Βέβαια δεν λείπουν και οι πρόθυμοι θιασώτες των fake news, που απλά τα χρησιμοποιούν για να σκορπίσουν μίσος, όπως μία αξιωματούχος της ακροδεξιάς της Γερμανίας, η οποία την Τρίτη 16 Απριλίου κατήγγειλε τη βία εναντίον των χριστιανών συνδέοντάς την με την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων.

Επίσης κάποιοι ανέφεραν πως μέχρι και ο πατέρας που έπαιζε με το κοριτσάκι του, λίγη ώρα πριν το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, και απαθανατίστηκε σε μια φωτογραφία, ίσως έχει κάποια σχέση με την φωτιά και τον καλούν για… εξηγήσεις. 

Η απόκρυφη ιστορίας της Νοτρ Νταμ

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία του που ο ναός γίνεται αντικείμενο φημολογίας. Τόσο η κεντρική του θέση στη γαλλική ιστορία όσο και η… απόκρυφη ιστορία του, έδωσαν στο παρελθόν τροφή για ποικίλα σχόλια,  από την ουγκωϊκή απόδοση του Κουασιμόδου και τα Μυστήρια των Παρισίων του Ευγένιου Συ, έως την εμφάνισή της στον Κώδικα Ντα Βίντσι του Νταν Μπράουν

Τα δαιμονικά gargoyles που κοσμούσαν τις στέγες του, τα οποία ήταν ένα αμάλγαμα από διάφορα πλάσματα της ευρωπαϊκής μυθολογίας, είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό. Η φήμη για το «μαύρο άγαλμα της Ίσιδας», που βρέθηκε στα θεμέλια του και έδωσε και το όνομα του στην πόλη, είναι ένα άλλο.

Επιπλέον, η Παναγιά συνδυάστηκε με την αλχημεία. Η  μορφή του γέρου με τον φρυγικό σκούφο και το παλτό σε έναν από τους πύργους του διάσημου γοτθικού καθεδρικού ναού, αποτελεί την αλληγορία του αλχημιστή, ο οποίος από το ψηλό βάθρο της γνώσης του των απόκρυφων νόμων, παρατηρεί τον κόσμο.

Ο Φουλκανέλι είναι ο τελευταίος διάσημος αλχημιστής, που αφιέρωσε τη ζωή του για να διαλευκάνει τα μυστήρια στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ. Η ίδια του η ταυτότητά περιβάλλεται επίσης από ένα αδιάλυτο μυστήριο: για κάποιους, υπήρξε ένας αξιωματικός του μηχανικού που συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ –λε –Ντυκ στην αποκατάσταση της Ζαν-Ζυλιέν ντε Σαμπάνμ. Για άλλους είναι ο ίδιος ο Ζαν-Ζυλιέν ντε Σαμπάν ( Jean-Julien de Champagn), ο οποίος υπέγραψε τις απεικονίσεις του Μυστηρίου των Καθεδρικών.

Τον 14ο αιώνα, κάθε Κυριακή συγκεντρώνονταν στην κεντρική Πύλη όλοι οι αλχημιστές (στις ειδούς του Κρόνου, όπως λέει ο Φουλκανέλι) και συζητούσαν σχετικά με τις έρευνες τους.

Διαβάστε περισσότερα