Οι Ελβετοί ενέκριναν τον νέο νόμο κατά της ομοφοβίας – «Νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα» (video)

Με ευρεία πλειοψηφία ενέκριναν οι ελβετοί πολίτες τη νέα νομοθεσία για την απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων. Σύμφωνα με τα – μέχρι στιγμής – αποτελέσματα του σχετικού δημοψηφίσματος, το 60,5% των ελβετών ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου.

Ο Ματίας Ρέιναρντ – ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση – έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα», χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της κάλπης. Τώρα, οι υποστηρικτές περιμένουν να νομιμοποιηθεί και ο γάμος ομοφυλόφιλων. «Είναι ένα σημαντικό σημάδι για τα δικαιώματα των ομοφιλόφιλων και γενικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την αναικτικότητα στην Ελεβτία. Είναι μια σημαντική νίκη», τόνιζαν ακόμα.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Φρούεχ – βουλευτής του συντηρητικού κόμματος UDF – παραδέχθηκε την ήττα της συντηρητικής παράταξης στο δημοψήφισμα.

Ο νέος νόμος κατά της ομοφοβίας, διευρύνει την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις και την πρόκληση φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, συμπεριλαμβάνοντας και την απαγόρευση διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ως εκ τούτου, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις μεταφορών, οι κινηματογράφοι και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας δεν επιτρέπεται να αρνηθούν την πρόσβαση στον οποιονδήποτε, με την αιτιολογία των σεξουαλικών του επιλογών. Σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας, προβλέπονται πρόστιμα και ποινές φυλάκισης έως τριών ετών.

Οι επικριτές του νόμου παραδέχτηκαν την ήττα τους.  Ισχυρίστηκαν ότι ο συγκεκριμένος νόμος παραβιάζει το δικαίωμά τους για την ελευθερία του λόγου, κατάφεραν να μαζέψουν 50.000 υπογραφές, που χρειάζονταν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο τελικά έχασαν.

Ο αντιρατσιστικός νόμος υφίσταται στην Ελβετία από το 1995 και τον Απρίλιο ψηφίστηκε η επέκτασή του και στο ζήτημα των σεξουαλικών προτιμήσεων. Όπως προβλέπεται, οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ποινές που εκτείνονται μεταξύ χρηματικού πρόστιμου και τριετούς φυλάκισης. Η νέα νομοθεσία δεν καλύπτει, ωστόσο, το ζήτημα της ταυτότητας φύλου, αφήνοντας τους διεμφυλικούς εκτός προστασίας.

(πληροφορίες από euronews.gr, naftemporiki.gr)

Πηγή: Οι Ελβετοί ενέκριναν τον νέο νόμο κατά της ομοφοβίας – «Νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα» (video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα