Ξύπνησε από το κώμα ο Αμπντελάκ Νούρι: Γύρισε σπίτι του, μετακινείται και χαμογελάει (video)

Μέσα στη μάχη που δίνει ο πλανήτης με την πανδημία του κορονoϊού μια ευχάριστη είδηση ήρθε από την Ολλανδία, καθώς ο Aμπντελχάκ Νούρι επέστρεψε στο σπίτι του, έχοντας ξυπνήσει από το κώμα στο οποίο είχε πέσει…

Ο ποδοσφαιριστής του Άγιαξ, γεννημένος το 1997, κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο τον Ιούλιο του 2017 κατά τη διάρκεια ενός φιλικού εναντίον της Βέρντερ Βρέμης, θύμα μιας αρρυθμίας που του προκάλεσε μόνιμη ζημιά και τον κράτησε σε κώμα για ένα χρόνο. Τότε αυτό το γεγονός είχε συγκλονίσει όλον τον κόσμο. Πολλές φορές οπαδοί του Άγιαξ είχαν πάει έξω από το σπίτι του για να του συμπαρασταθούν.

«Φροντίζουμε γι’αυτόν», είπε ο αδελφός του Αμπντεραχίμ. «Πρέπει να πω ότι από τότε που επέστρεψε σπίτι του είναι πολύ καλύτερα. Καταλαβαίνει πού είναι, τρώει, κοιμάται, αλλά δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, εξαρτάται από εμάς, αλλά στις καλές μέρες μπορούμε να του μιλήσουμε. Μερικές φορές μετακινείται, συχνά χαμογελάει. Και σε αυτές τις περιπτώσεις εκτιμάς πραγματικά τη σημασία ενός χαμόγελου», πρόσθεσε.

Ήταν μεσημέρι της 8ης Ιουλίου 2017, όταν κατά τη διάρκεια ενός φιλικού προετοιμασίας του Άγιαξ στην Αυστρία κόντρα στη Βέρντερ Βρέμης, ο 20χρονος τότε Αμπντελάκ Νούρι, που ήταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα του «Αίαντα», έπεσε αναίσθητος στο έδαφος και δεν ξανασηκώθηκε. Η διάγνωση, όπως ενημέρωσε εκείνη την περίοδο ο Άγιαξ πέντε μέρες αργότερα, ήταν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, άρα πλέον το στοίχημα δεν ήταν το αν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο, αλλά το αν θα ζήσει.

Την Πέμπτη (26/03) προέκυψαν ευχάριστα νέα, καθώς σε τηλεοπτική εκπομπή της Ολλανδίας, μέλη της οικογένειάς του, επιβεβαίωσαν ότι ο μαροκινής καταγωγής μέσος, αλλά διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Ολλανδίας έχει ξυπνήσει από το κώμα, ανταποκρίνεται στους γύρω του και είναι σε αναπηρικό κοριτσάκι, δίνοντας μια ακτίδα αισιοδοξίας για περαιτέρω βελτίωση της κατάστασής του.

«Ο Άπι είναι στο αναπηρικό του καροτσάκι. Ανταποκρίνεται. Είναι εκεί, είναι μέλος της οικογένειας. Οι συζητήσεις είναι πάντα όπως ήταν, συνήθως για ποδόσφαιρο. Φαίνεται ότι είναι εκεί. Μερικές φορές φαίνεται απλανής, ανάλογα με την κατάσταση. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα αν τον ρωτήσεις κάτι για εκείνον. Αλλά είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Ζει στο δικό του σπίτι, που του αγοράσαμε μετά τις 8 Ιουλίου του 2017. Είναι πάντα απόσταση περπατήματος από την οικογένειά του. Ήταν τόσο δύσκολο στην περίοδο νοσηλείας. Ένα μέλος της οικογένειας είχε βάρδια 24 ώρες και μετά ερχόταν κάποιος να τον αλλάξει. Ποτέ δεν έμεινε μόνος. Η μητέρα του τον υποστήριζε πάντα. Τώρα υπάρχουν συνήθως τέσσερα ή πέντε μέλη της οικογένειας, συν την ιατρική φροντίδα», ειπώθηκε αναλυτικά για την κατάστασή του…

Στην εκπομπή παρόντες και ήταν οι πρώην συμπαίκτες του Νούρι, Φρένκι ντε Γιονγκ, Στίβεν Μπέργκβαϊν και Φαν ντε Μπέικ, που θυμήθηκαν κάποιες στιγμές που πέρασαν με τον 22χρονο.

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία του Ντε Γιονγκ που παραδέχθηκε ότι ο Νούρι του έγνεψε να πάει στην Μπαρτσελόνα: «Ήρθε η μητέρα του Άπι και τον ρώτησε σε ποια ομάδα να πάω μετά τον Άγιαξ. Ονομάτισε τις ομάδες και μόλις είπε Μπαρτσελόνα, ο Άπι έγνεψε. Ήταν μια πολύ ωραία στιγμή για μένα και για την οικογένειά του».

Σημειώνεται πως η οικογένεια του Νούρι δεν παρέλειψε να εκφράσει τα παράπονά της για τον Άγιαξ. «Ο Άγιαξ δεν προσέφερε τη στήριξη που χρειαζόμασταν», είπε ο δικηγόρος, Καλίντ Κασέμ και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε πάρει κάποια αποζημίωση έπειτα από όλα αυτά. Το τονίζω δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι μια σημαντική εκκρεμότητα για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ένα τέλος σε αυτή την άσχημη περίοδο».

Πηγή: Ξύπνησε από το κώμα ο Αμπντελάκ Νούρι: Γύρισε σπίτι του, μετακινείται και χαμογελάει (video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα