Ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ελληνικό 10ετές ομόλογο – Πόσα άντλησε η Ελλάδα

Αρκετά μεγάλο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την επανέκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών είχε ανοίξει με αρχική εκτίμηση επιτοκίου στο 1,33% και μειώθηκε στο 1,23%. Το Ελληνικό Δημόσιο επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων, με το επανάνοιγμα της τελευταίας έκδοσης των 10ετων ομολόγων, που εξέδωσε στις 18 Ιουνίου, ενώ το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο β1,5%,.

Υπενθυμίζεται αρχικώς, πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4-8 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ. Ηδη μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ.

Σταϊκούρας: Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου θα είναι το χαμηλότερο των τελευταίων ετών

«Η έκδοση φαίνεται να είναι επιτυχημένη αλλά η επιτυχία μιας έκδοσης έχει πολλά συστατικά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89», ανέφερε ότι «θα ήθελα η χώρα να επιτύχει την υλοποίηση όλων αυτών των συστατικών, τον όγκο της έκδοσης, το ύψος του επιτοκίου και τη ποιότητα της έκδοσης, φαίνονται ότι επιτυγχάνονται και οι τρεις στόχοι».

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, λέγοντας πως λογικά «θα είναι χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη έκδοση 10ετούς ομολόγου που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα