Ξεπέρασαν τα 13 δισ. οι προσφορές για το επταετές ομόλογο – Στα 2,5 δισ. ευρώ τα κέρδη του δημοσίου

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου, οι προσφορές για το επταετές ομόλογο που εξέδωσε το πρωί η ελληνική κυβέρνηση, οι υπολογίστηκαν σε 13 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά πέντε φορές.

Από αυτή τη συναλλαγή, το Δημόσιο φαίνεται να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Η έκδοση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επιτυχημένη, με τo επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,9% και το κουπόνι στο 1,875%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο και το χαμηλότερο κουπόνι που έχει πετύχει το ελληνικό Δημόσιο για ομόλογο αποτιμημένο σε ευρώ.

Οι προσφορές προήλθαν από 335 επενδυτές και χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη γεωγραφική διασπορά, με επικεφαλής της ζήτησης το Ηνωμένο Βασίλειο και με ένα ποσοστό 84% να κατανέμεται εκτός Ελλάδος. Με βάση τον τύπο των επενδυτών που συμμετείχαν, το 55% ήταν διαχειριστές ενεργητικού (asset manager), το 20% τράπεζες, το 10% hedge fund και το 9% ασφαλιστικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2018, το κουπόνι είχε απόδοση 3,375% στη λήξη, με τη συνολική απόδοσή του να είχε διαμορφωθεί στο 3,5%.

Οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ από 210 επενδυτές, εκ των οποίων το 37,4% ήταν θεσμικοί επενδυτές, το 31,5% hedge funds και το 22,9% τράπεζες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα