«Ντρίμπλα» Κομισιόν για το γαλλικό βέτο στη διεύρυνση της ΕΕ – Προτείνει αλλαγές στη διαδικασία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αλλαγές στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δοθεί περισσότερος λόγος στα κράτη μέλη, σε μία προσπάθεια να ξεπερασθεί το βέτο που έχει προβάλει η Γαλλία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις έξι χώρες των Βαλκανίων.

Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέκοψε τη διαδικασία εισδοχής της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Βοσνίας και της Βόρειας Μακεδονίας υποστηρίζοντας κυρίως ότι, πριν από οποιαδήποτε διεύρυνση πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κυρίως στον μηχανισμό λήψης των αποφάσεων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε επίσης ισχυρές επιφυλάξεις για μία διεύρυνση της Ένωσης προς χώρες που μαστίζονται από τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

Τώρα η Κομισιόν ελπίζει ότι η Γαλλία θα πεισθεί να άρει τις αντιρρήσεις της εν όψει της συνόδου κορυφής του Ζάγκρεμπ με τις βαλκανικές χώρες τον Μάιο.

Τον Νοέμβριο, το Παρίσι κατέθεσε πρόταση για αλλαγές στην διαδικασία διεύρυνσης που αυξάνουν τον ρόλο των ηγετών των χωρών μελών στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Η Γαλλία δηλώνει ότι υποστηρίζει την εισδοχή των χωρών των Βαλκανίων, αλλά μακροπρόθεσμα.

Οι αλλαγές που αναμένεται να προτείνει αύριο, Τετάρτη η Κομισιόν δίνουν στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να διακόπτουν τη διαδικασία της διεύρυνσης ή να υποχρεώνουν μία χώρα να ξεκινήσει από την αρχή τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ως προς ορισμένους φακέλους. Περισσότερες σύνοδοι κορυφής θα οργανωθούν στην περιοχή των Βαλκανίων για να δοθεί στους ηγέτες των χωρών μελών μεγαλύτερος ρόλος την εξέλιξη της διαδικασίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: «Ντρίμπλα» Κομισιόν για το γαλλικό βέτο στη διεύρυνση της ΕΕ – Προτείνει αλλαγές στη διαδικασίαaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα