Νεκρή φάλαινα που ξεβράστηκε στη Σκωτία είχε στο στομάχι της «μπάλα» σκουπιδιών βάρους 100 κιλών (video)

Μία νεκρή φάλαινα- φυσητήρας, το άψυχο πτώμα της οποίας βρέθηκε στη Νήσο Χάρις της Σκωτίας, είχε μέσα στο στομάχι της «μια μπάλα απορριμμάτων» βάρους 100 κιλών.

Δίχτυα ψαρέματος, σκοινί, κορδέλα περιτυλίγματος, πλαστικές σακούλες και πλαστικά ποτήρια ήταν μερικά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στο στομάχι της με την μορφή κουβαριού.

Τα αντικείμενα αυτά πιστεύεται ότι προήλθαν τόσο από τη βιομηχανία αλιείας όσο και από την χερσαία οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικοί επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν τα αντικείμενα αυτά συνέβαλαν στον θάνατο της φάλαινας, σύμφωνα με το BBC.

Αλλά ντόπιοι, οι οποίοι βρήκαν το πτώμα της στην ακτή Seilebost την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, υποστήριξαν ότι το συμβάν υπογραμμίζει το ευρύτερο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Μέλη της ΜΚΟ «Scottish Marine Animal Stranding Scheme (Smass)», μιας οργάνωσης που ερευνά τους θανάτους δελφινιών και φαλαινών, πραγματοποίησαν νεκροτομή στη φάλαινα για να επιχειρήσουν να διακριβώσουν τα αίτια του θανάτου της.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ, περιστατικά με φάλαινες και δελφίνια που ξεβράζονται στις ακτές της Σκωτίας γνωρίζουν αύξηση. Το 2009 είχαν καταγραφεί 204 τέτοια περιστατικά, ενώ το 2018 περισσότερα από 930.

Η ακτοφυλακή και εργαζόμενοι στο Συμβούλιο των Εξωτερικών Εβρίδων βοήθησαν στην εξέταση της φάλαινας το Σάββατο και στην κατασκευή ενός γιγαντιαίου λάκου στην παραλία για τον ενταφιασμό του ζώου.

Πηγή: Νεκρή φάλαινα που ξεβράστηκε στη Σκωτία είχε στο στομάχι της «μπάλα» σκουπιδιών βάρους 100 κιλών (video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα