«Ναι» της ΡΑΕ στο πλαφόν στις τιμές των καυσίμων – Ποιοι νομοί βρίσκονται στο «κόκκινο»

  • Σε ποιους νομούς εισηγήθηκε πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
  • Ως καταληκτική ημερομηνία του μέτρου προτείνεται η 30η Σεπτεμβρίου
  • Η σχετική απόφαση πρέπει να εγκριθεί από τα αρμόδια υπουργεία

Εισήγηση για την επιβολή «πλαφόν» στην τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης έκανε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, η ΡΑΕ πρότεινε την άμεση ισχύ του μέτρου σε 17 νομούς και συγκεκριμένα στους: Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαληνίας, Φωκίδος, Ρεθύμνου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κιλκίς, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Σάμου, Κυκλάδων, Χίου, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς.

Στη γνωμοδότηση περιλαμβάνεται και μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των νομών/περιοχών όπου οι τιμές είναι δυσανάλογα υψηλές, ώστε να κρίνεται αναγκαία η επιβολή πλαφόν. Ως βάση θα λαμβάνεται υπόψη μια τιμή αναφοράς ανά περιοχή, το ποσοστό απόκλισης από αυτή από έναν ικανό αριθμό πρατηρίων που θα υπερβαίνει, δηλαδή, το συγκεκριμένο όριο τιμής.

Από την αρχική διερεύνηση του θέματος καταδεικνύεται ότι σε συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει μια διάσταση ατελούς ανταγωνισμού, που σχετίζεται με τα μεταφορικά κόστη και με τον περιορισμένο αριθμό πρατηρίων στα νησιά του Αιγαίου.

Μάλιστα, ως καταληκτική ημερομηνία του μέτρου προτείνεται η 30η Σεπτεμβρίου, ενώ με βάση την εισήγηση ανάλογα μέτρα που θα αναπροσαρμόζονται κάθε εβδομάδα, εάν καταγράφονται φαινόμενα κερδοσκοπίας, θα πρέπει να εφαρμοστούν επίσης για το ντίζελ κίνησης και το υγραέριο κίνησης.

Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γνωμοδότηση της ΡΑΕ δεν συνεπάγεται και εφαρμογή του μέτρου, καθώς η σχετική απόφαση εναπόκειται στα δύο αρμόδια υπουργεία. Τα δύουπουργεία θα αποφασίσουν και τη διάρκεια εφαρμογής του πλαφόν, αν τελικά δώσουν το «πράσινο φως», η οποία θα περιλαμβάνεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εκδοθεί.

πηγή