«Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών λένε οι πολίτες της ΠΓΔΜ – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

 

Δώδεκα ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, το «ναι» διατηρεί βραχέα κεφαλή στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Market Vision για λογαριασμό της ιστοσελίδας Mkd.mk.

Όσον αφορά την ερώτηση «είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών», η οποία είναι και το ερώτημα του δημοψηφίσματος, το 51,1% των ερωτώμενων απαντά «ναι». Στο μεταξύ, το 48,9% των σκοπιανών πολιτών απάντησε «όχι».

Στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος», το 52,6% απαντά «όχι» ενώ «ναι» είπε το 47,4%. Η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί βέβαια είσοδο στο ΝΑΤΟ αλλά χωρίς αλλαγή του ονόματος.

Μόνο το 33,5% των Σλαβομακεδόνων τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. Αντίστοιχα, το 66,5% λέει «όχι». Ταυτόχρονα, το 95% των Αλβανών βλέπει θετικά τη συμφωνία, και μόλις το 5% διαφωνεί.

Ωστόσο, αναφορικά με την προσέλευση στο δημοψήφισμα, όπως προκύπτει, το 25,2% δηλώνει πως δε θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα (εκ των οποίων 35,3% προέρχεται από τους Σλαβομακεδόνες της γείτονος). Την ίδια ώρα, το 48% δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες ενώ αναποφάσιστοι εμφανίζονται 26,8%.

 

Πηγή: Mkd.mk

Διαβάστε περισσότερα