Νέο «όχι» της εισαγγελέως στην άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα

Η εισαγγελέας Βόλου είπε ξανά «όχι» στο νέο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για τακτική άδεια. Η εισαγγελική λειτουργός τοποθετήθηκε εκ νέου τη Δευτέρα (01/07) με αφορμή την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα και επιμένει στην απορριπτική πρόταση που είχε διατυπώσει πριν από περίπου δέκα ημέρες. Σύμφωνα με νομικούς, οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα ανοίγουν την πόρτα της φυλακής για τους καταδικασμένους της 17Ν…

Μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου η αρμόδια εισαγγελέας είχε εξετάσει το θέμα της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Και είχε απορρίψει το αίτημα πικαλούμενη το γεγονός ότι ο πολυισοβίτης αντιμετώπιζε το κακούργημα της συνδρομής σε στάση κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού εισηγήθηκε αρνητικά.

Σημειώνεται ότι είχε επιστρέψει πάλι στην κρίση του δικαστικού συμβουλίου του Πρωτοδικείου Βόλου η «τύχη» της χορήγησης ή όχι της άδειας στο μέλος της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου στο βούλευμα που δεν είχε εγκρίνει τη χορήγηση της 7ης άδειας στον πολυισοβίτη.

Αν και μετά την ισχύ του νέου ποινικού κώδικα το συγκεκριμένο αδίκημα τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος, άρα δεν υπάρχει «κώλυμα λόγω άσκησης κακουργηματικής δίωξης», η εισαγγελέας επανήλθε με απορριπτική εισήγηση επικαλούμενη αυτή τη φορά τη μη μεταστροφή («έλλειψη ηθικής βελτίωσης») του κρατουμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα πρόταση της η εισαγγελική λειτουργός εισηγείται την απόρριψη του αιτήματος του πολυισοβίτη, κρίνοντας ότι «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για την τέλεση εκ μέρους του κρατούμενου της αξιόποινης πράξης της διέγερσης σε τέλεση (τουλάχιστον) πλημμελημάτων», αναφερόμενη όπως λέει το περιβάλλον του Δημήτρη Κουφοντίνα, «στις ευχαριστίες του κρατουμένου σε όσους του στάθηκαν αλληλέγγυοι (και κίνδυνο εξ αυτών πρόκλησης αδικημάτων».

«Με φράσεις όπως «δεν περιορίζεται μόνο στην παράθεση των πολιτικών του πεποιθήσεων αλλά προβαίνει και σε υλικές πράξεις αποστολής επιστολών στα ΜΜΕ»…., «καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη», «ευχαριστεί για την συμπαράσταση συντρόφους και συντρόφισσες», και χρεώνοντας του όσες διαμαρτυρίες έγιναν όλο αυτό το διάστημα για την υπόθεσή του αποφαίνεται ότι με το λόγο του «προκαλεί ερεθισμό των πνευμάτων των αλληλέγγυων», και καταλήγει στην κρίση ότι «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για τηντέλεση εκ μέρους του κρατούμενου της αξιόποινης πράξης της διέγερσης σε τέλεση (τουλάχιστον) πλημμελημάτων», προτείνοντας για μια φορά ακόμη την απόρριψη του αιτήματος για άδεια».

Πάντα με όσα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, που συμπληρώνουν πως: «Από ότι φαίνεται η Εισαγγελία του Βόλου έχει ήδη ταχθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την εξάλειψη του εγκλήματος και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, συντασσόμενη πλήρως με το πνεύμα των ημερών».

Το Συμβούλιο του Βόλου έχει ήδη επαναπροσδιορισθεί για την ερχόμενη Τετάρτη (03/07) οπότε και θα κριθεί το αίτημα για την 7η κατά σειρά τακτική άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σύμφωνα με νομικούς, το ενδιαφέρον στρέφεται στη δυνατότητα που δίδεται σε καταδικασμένα μέλη της 17Ν να αποφυλακιστούν με όρους επικαλούμενοι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που ισχύει από σήμερα 1η Ιουλίου 2019.

Υπάρχουν νομικοί που εκτιμούν, ότι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος μπορούν να υποβάλλουν άμεσα αίτηση ώστε να αποφυλακιστούν φορώντας βραχιολάκι και παραμένοντας σε κατ’ οίκον περιορισμό, αρκεί να έχουν εκτίσει 16 χρόνια κάθειρξης.

Οι συγκεκριμένοι νομικοί αναφέρουν ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε από την κράτηση στο σπίτι με βραχιολάκι κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Διαβάστε περισσότερα