Νέες υπερτερήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά (video)

Η Τουρκία συνέχισε και την Τετάρτη (12/6) τις προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο, καθώς δύο τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν το πρωί πάνω από το Φαρμακονήσι το Αγαθονήσι και το Κουνέλι σε ύψος πάνω από 25.000 πόδια.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, δύο τουρκικά F-16 εισήλθαν το πρωί στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως και στις 10:08 π.μ πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι στα 27.000 πόδια Ένα λεπτό αργότερα πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι στα 25.000 πόδια και στις 10:12 π.μ. ο τουρκικός σχηματισμός πέταξε πάνω από το Κουνέλι -νοτίως του Αγαθονησίου- στα 25.000 πόδια, επίσης.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (11/6) ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τουρκικά αεροσκάφη που είχαν πετάξει πάνω από την Κίναρο, το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς σε ύψη που κυμαίνονταν από 22.000 έως 27.000 ποδιών.

Η Άγκυρα λέει πως η επιστολή του αμερικανού υπουργού Άμυνας Σάναχαν για τα F-35 δεν αρμόζει στο συμμαχικό πνεύμα

Όσον αφορά στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην επιστολή, η οποία εστάλη από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα αναφορικά με την ενδεχόμενη αποπομπή της γειτονικής χώρας από το πρόγραμμα του μαχητικού αεριωθουμένου F-35, δεν αρμόζει στο συμμαχικό πνεύμα, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επανήλθε στο θέμα.

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν έστειλε στον τούρκο ομόλογό του επιστολή, την οποία είδε το Ρόιτερ και στην οποία ο Σάναχαν περιγράφει το πώς η Τουρκία θα βγει από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35, αν η Άγκυρα δεν αλλάξει πορεία όσον αφορά τα σχέδιά της να αγοράσει ένα ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα.

Ο Ακάρ, τον οποίο επικαλείται σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, γνωστοποίησε επίσης πως η Τουρκία ετοιμάζει μια απάντηση στην επιστολή, η οποία θα σταλεί στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε πως θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Σάναχαν σήμερα.

Παρέλαβε σε επίσημη τελετή τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Πολεμική Αεροπορία

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (12/6) στις εγκαταστάσεις της ιστορικής Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας στο Τατόϊ η τελετή της επισήμου εντάξεως στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας, του νέου εκπαιδευτικού της αεροσκάφους του λεγόμενου «σταδίου επιλογής» τύπου P-2002JF, ιταλικής σχεδιάσεως και κατασκευής. Η χώρα μας θα παραλάβει 12 αεροσκάφη.

Στην τελετή παρεβρέθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης με επικεφαλής τον Ευάγγελο Αποστολάκη, καθώς και η αντίστοιχη στρατιωτική με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, ο οποίος όταν ήταν Αρχηγός ΓΕΑ είχε αρχίσει να «παραλαμβάνει» το πρώτο αεροσκάφος του τύπου, καθώς και ο νυν Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γιώργος Μπλιούμης, ο οποίος θα είναι και ο «Αμφιτρίων» της εκδηλώσεως, και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ απ’ όλα τα θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη από το δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ:

Διαβάστε περισσότερα