Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα – «Αναγνωρίζουμε μόνο έξι μίλια ελληνικού εναέριου χώρου»

  • Η τουρκική πλευρά σχολίασε την ανακοίνωση-απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Ερντογάν
  • Η Τουρκία επιμένει στα περί μη αναγνώρισης των δέκα ναυτικών μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου
  • Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χακίμ Ακσόι, δήλωσε πως οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών εντός των 10 ναυτικών μιλίων έως και τα 6 ναυτικά μίλια δεν συνιστούν παραβίαση

Οι προκλητικές δηλώσεις της Αγκυρας συνεχίζονται, η οποία σχολίασε την ανακοίνωση-απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Ερντογάν για τις παράνομες πτήσεις της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο.

Η Τουρκία επιμένει στα περί μη αναγνώρισης των δέκα ναυτικών μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου. Γι’ αυτό μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Χακίμ Ακσόι, απάντησε αργά το απόγευμα στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χακίμ Ακσόι, δήλωσε πως οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών εντός των 10 ναυτικών μιλίων έως και τα 6 ναυτικά μίλια δεν συνιστούν παραβίαση, μιας και αφορούν διεθνή εναέριο χώρο και όχι ελληνικό.

«Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν αδιανόητη και παράξενη, λόγω του χρόνου που γίνεται και του περιεχομένου της. Η Τουρκία έχει τη θέση ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η υπόθεση, που η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις καλής γειτονίας» αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα