Νέα πρόκληση Γιλντιρίμ για Ελλάδα και Ε.Ε. – «Παρέδωσαν την Ευρώπη στα καπρίτσια των Ελλήνων»

Νέο γύρο αντιδράσεων πυροδοτούν οι νέες εμπρηστικές τοποθετήσεις του τούρκου πρωθυπουργού, Μπεναλί Γιλντιρίμ, στον απόηχο της συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Γιλντιρίμ τόνισε πως η Ε.Ε. παρέδωσε το μέλλον μιας ολόκληρης Ευρώπης στα καπρίτσια των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι αρνήθηκαν την πρόταση λύσης του ΓΓ των ΟΗΕ με δημοψήφισμα, αυτή η ένωση σήμερα δεν μπορεί να πάει και πολύ μακριά.

«Αν αυτή η δουλειά θα γίνει πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, αν δεν θα γίνει, την απόφαση είναι σε θέση να την πάρει η Ευρώπη πριν από εμάς», τόνισε και συνέχισε πως άφησαν την Τουρκία να περιμένει για την ένταξή της λόγω προβλημάτων και πολιτικών εμποδίων που πηγάζουν από την Ε.Ε..

«Με την Ελλάδα ξεκινήσαμε την περιπέτειά μας μαζί και μετά από λίγο χρονικό διάστημα συνειδητά έγινε διαχωρισμός, κι εδώ υπήρξε η πρώτη απώλεια αξιοπιστίας. Μετά είδαμε να κρατάνε στην αναμονή τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι για την πλήρη ένταξη έχουν ανοίξει ήδη τα 16 από τα 35 κεφάλαια, από αυτά έκλεισε μόνο το ένα και τα άλλα είναι ακόμη ανοιχτά. Όπως είπε 14 κεφάλαια είναι μπλοκαρισμένα.

Όσον αφορά τη σύνοδο της Βάρνας ο Γιλντιρίμ είπε ότι η Τουρκία όπως πάντα συμπεριφέρθηκε ανοιχτά και ειλικρινώς. Παρόλα αυτά δεν είδαν κανένα σημάδι για μια προσέγγιση σε δίκαιο επίπεδο της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία.

Επίσης, ο τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και διατηρεί την προοπτική για πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε..

πηγή