Νέα επίθεση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Γαλλία ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο

Την προσγείωση γαλλικών αεροσκαφών στην Κύπρο, «με το πρόσχημα άσκησης» από κοινού με Κύπρο, Ιταλία και Ελλάδα, επικρίνει δριμύτατα με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Με την Άγκυρα να συνεχίζει την επιθετική της πολιτική στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου κόντρα στα όσα έχουν κάνει γνωστά η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα και με τη «Daily Sabah» η «προσωρινή ή μόνιμη ανάπτυξη αυτών των αεροσκαφών στο νησί είναι αντίθετη προς τις συμφωνίες του 1960. Με αυτή τη στάση, η Γαλλία, που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί, ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο το οποίο είναι υπεύθυνο για τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι είναι εκείνοι που προσπαθούν για την εξεύρεση λύσης» στην περιοχή. όλες οι πρωτοβουλίες που στοχεύουν στον αποκλεισμό της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων θα πέσουν στο κενό, τονίζεται.

Μήνυμα και από το Παρίσι στην Άγκυρα: Η αν. Μεσόγειος δεν είναι πεδίο παιχνιδιών για τις φιλοδοξίες ορισμένων

Την Τετάρτη (26/08) η Γαλλία προειδοποίησε ξανά την Τουρκία πως η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να αποτελέσει «πεδίο παιχνιδιών» για εθνικές «φιλοδοξίες». Αυτή τη φορά, μέσω της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

«Η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε περιοχή έντασης. Ο σεβασμός για το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter προσθέτοντας πως η Ανατολική Μεσόγειος «δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο παιχνιδιών για τις φιλοδοξίες ορισμένων είναι ένα κοινό αγαθό».

«Το μήνυμά μας είναι απλό: προτεραιότητα στον διάλογο, συνεργασία και διπλωματία ώστε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια περιοχή σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ακόμη η γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε στην περιοχή η τριήμερη αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλία και Ιταλίας.

Κύπρος: Ηχηρό μήνυμα από τις ΗΠΑ στην Τουρκία

Σημειώνεται ακόμα ότι ως ηχηρό μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία χαρακτήρισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος τις αναφορές του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ως εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης θα ήθελα να χαιρετίσω το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρω-ασιατικές Υποθέσεις κ. Φίλιπ Ρίκερ προς την Τουρκία, ότι οι παραβάσεις και οι πειρατικές ενέργειες στην ΑΟΖ, στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή μας».

Διαβάστε περισσότερα