Νέα αναβάθμιση στον ορίζοντα «βλέπει» ο Moody’s – Ανάπτυξη 2% το 2018

  • Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά τον τίτλο του «αυστηρού» με τη μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας παρά τη θετική προοπτική
  • Τα «κλειδιά» για περαιτέρω αναβάθμιση
  • Εκλογές το καλοκαίρι του 2019 προβλέπει ο οίκος αξιολογησης

Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στη βαθμίδα Β3, προέβη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, την Τετάρτη, υπογραμμίζοντας ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας εδράζεται στη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Μάλιστα, διατήρησε τη θετική προοπτική.

Όμως, ο δρόμος για την περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου περνάει από την επάνοδο στις αγορές. Ο οίκος αξιολόγησης πιστώνει στα θετικά τη διαφαινόμενη ισχυρή θέληση για εφαρμογή απαιτητικών μεταρρυθμίσεων όπως επίσης το εξαιρετικά χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αλλά και οι ήπιες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Οι αναλυτές του Moody’s υποστηρίζουν πως το «κλειδί» βρίσκεται στην βούληση της κυβέρνησης να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, προβλέπει ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ για φέτος και 2,2% για το 2019,  προαναγγέλλοντας νέα αναβάθμιση αν η Ελλάδα συνεχίσει την πορεία της και βγει στις αγορές.

Διέψευσε τις προσδοκίες για αναβάθμιση σε Β2

Πάντως, η μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα Β2, όπως είχε διαρρεύσει, επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά τον τίτλο του «αυστηρού» οίκου που διατηρεί ο Moody’s.

Την ίδια ώρα, στα «μείον» της ελληνικής οικονομίας είναι η ανάγκη για «πολύ περιοριστική δημοσιονομική θέση για αρκετά χρόνια ακόμη», προκειμένου να μειωθεί το εξαιρετικά υψηλό χρέος, όπως και η πρόκληση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων σε θεσμικό επίπεδο και επίπεδο διακυβέρνησης. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει αδύναμο, με πολύ υψηλή έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια». 

Νέα αναβάθμιση στον ορίζοντα

Όπως τονίζει ο Moody’s, οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και η συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα, μία ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές αλλά και ενδεχόμενη ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα, ενδεχομένως να οδηγήσουν στην πολυπόθητη αναβάθμιση.

Οι κίνδυνοι

Υπό τις σημερινές συνθήκες ο Moody’s δε θεωρεί πιθανή μία υποβάθμιση. Ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως «εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της ή να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση».

Εκλογές το καλοκαίρι του 2019

Το καλοκαίρι του 2019 θέτει τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών ο Moody’s. Μάλιστα, σημειώνει πως η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε μεγάλο αριθμό μεταρρυθμιστικών μέτρων παρά την περιορισμένη πλειοψηφία.

Επαναλαμβάνει δε, πως οι ανάγκες δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια κάτω από το 10% του ΑΕΠ, συνεπικουρούμενες από το πρόσφατο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.

Διαβάστε περισσότερα